Pchjongjang pokračuje v testu raket. Odpal střel je podle Soulu „vážnou provokací“

Severní Korea v pondělí ze svého východního pobřeží odpálila dvě balistické rakety krátkého doletu. Dopadly do Japonského moře. Podle zahraničních agentur o tom informovalo velení jihokorejské armády a japonská pobřežní stráž. Komunistická země v posledních týdnech rakety testuje opakovaně. KLDR novou zbrojní zkoušku provedla v den, kdy Spojené státy a Jižní Korea zahájily další vojenské manévry, jichž se účastní i americká letadlová loď Nimitz s jaderným pohonem a její úderná skupina.

Rakety byly odpáleny v 7:47 místního času (0:47 SELČ) z oblasti jižně od severokorejského hlavního města Pchjongjangu. Urazily vzdálenost přibližně 370 kilometrů, než dopadly do moře. Podle agentury AP o tom informoval jihokorejský sbor náčelníků štábů. Jižní Korea odpálení raket odsoudila jako „vážnou provokaci“ ohrožující mír v regionu a porušující rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Japonské úřady podle agentury Kjódó informovaly o dopadu rakety do Japonského moře, mimo výlučnou ekonomickou zónu Japonska. Z oblasti nejsou hlášeny žádné škody na letadlech nebo lodích.

Během března už KLDR provedla sedm pokusů. Nejnovější odpal mohl být načasován úmyslně na den, kdy do oblasti připlula americká letadlová loď Nimitz se svou údernou skupinou, která zahrnuje také křižník s řízenými střelami a dva torpédoborce, uvedla agentura AP.

Americká plavidla se v pondělí zapojila do leteckých a dalších cvičení společně s jihokorejskými válečnými loděmi ve vodách poblíž jihokorejského ostrova Čedžu. V úterý by letadlová loď Nimitz se svou skupinou měla podle AP dorazit do jihokorejského přístavu Pusan.

Podle Kim Čong-una jsou vojenské manévry nácvikem invaze

Mluvčí jihokorejského námořnictva prohlásil, že cílem manévrů je mimo jiné ukázat, že „USA jsou odhodlány bránit svého spojence proti stupňujícím se severokorejským nukleárním a raketovým hrozbám všemi možnými prostředky, včetně jaderných“.

USA a Jižní Korea teprve minulý týden dokončily své největší jarní společné manévry za posledních několik let, které zahrnovaly počítačové simulace i cvičení v terénu s ostrou palbou. Severokorejský vůdce Kim Čong-un americko-jihokorejské manévry opakovaně označil za nácvik invaze, Washington a Soul to odmítají a zdůrazňují, že cvičení má obranný charakter.

Loni Severní Korea odpálila rekordní počet více než 70 střel, včetně mezikontinentálních balistických raket schopných dosáhnout americké pevniny. Američtí a jihokorejští představitelé i proto varovali, že se komunistická země může připravovat na první jaderný test od roku 2017.