Dům zastřeleného novináře Kuciaka čeká demolice, na jeho místě vznikne památník

Rodinný dům, ve kterém byli v roce 2018 zastřeleni novinář Ján Kuciak a jeho partnerka Martina Kušnírová, bude zbourán. Demolice začne v úterý a na místě v budoucnu vyroste památník svobody slova. Informoval o tom úřad Trnavského kraje, který projekt připravil a financuje.

Kuciakův dům ve vesnici Veľká Mača, která se nachází zhruba padesát kilometrů od Bratislavy, bude zbourán na žádost pozůstalých zastřelené dvojice.

Předseda Trnavského kraje Jozef Viskupič uvedl, že cílem projektu je vytvořit pietní místo, které bude připomínat odhodlání a přinese odkaz budoucím generacím.

S výstavbou památníku v hodnotě zhruba 388 tisíc eur (9,3 milionu korun) podle vítězného návrhu plánuje krajská samospráva začít v příštím roce, a to po vyřízení potřebných formalit a výběru zhotovitele.

Už loni rodiče Kuciaka a Kušnírové odhalili v centru slovenské metropole památník zavražděné dvojici.

Z objednání vraždy je podezřelý podnikatel Kočner

Páté výročí vraždy Kuciaka a Kušnírové si Slovensko připomnělo v únoru. Podle policie byl novinář zastřelen kvůli své investigativní práci. V případu byly odsouzeni tři lidé včetně vraha reportéra a jeho přítelkyně.

Soud první instance v novém líčení projednává obžalobu podanou na Mariana Kočnera, který je stíhán pro podezření z objednání Kuciakovy vraždy, a na Alenu Zsuzsovou, jež podle vyšetřovatelů zločin zprostředkovala. Dřívější osvobozující verdikt nad touto dvojicí slovenský nejvyšší soud předloni zrušil.