Austrálie si koupí až pět amerických jaderných ponorek, oznámil Bílý dům

Austrálie zakoupí tři americké ponorky s jaderným pohonem typu Virginia. Součástí dohody je rovněž opce na nákup dalších dvou. Informoval o tom nejprve bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan, následně to na schůzce s britským a australským premiérem potvrdil i americký prezident Joe Biden. Ponorky by měly být dodávány od roku 2030.

Velká Británie, USA a Austrálie v roce 2021 uzavřely nový bezpečnostní pakt známý jako AUKUS. Austrálie v rámci této nové obranné aliance zrušila kontrakt na nákup konvenčních francouzských ponorek a dala přednost právě jaderným ponorkám od USA, což poškodilo vztahy mezi Austrálií a Francií.

Podle Bidena je cílem iniciativy všech tří zemí „vyvinout společně něco nového – novou nejmodernější jadernou ponorku, která bude kombinovat britské ponorky a design s americkou technologií“. „Chci, aby to bylo všem od začátku jasné. Tyto ponorky nemají jaderné zbraně, ale jaderný pohon,“ zdůraznil americký prezident. „Austrálie je hrdým státem bez jaderných zbraní a hodlá jím zůstat,“ dodal.

Na otázku, jestli si myslí, že Čína bude dohodu o ponorkách vnímat jako akt agrese, odpověděl zkrátka „ne“. Na další dotaz pak poznamenal, že očekává, že s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem bude brzy hovořit. Kdy přesně, ale nesdělil.

Albanese: Je to nová kapitola v našich vztazích

Australský premiér Anthony Albanese uvedl, že jde o novou kapitolu ve vztazích mezi danými zeměmi. Jejich přátelství je podle něj postavené „na sdílených hodnotách týkajících se mírové a prosperující budoucnosti“ a dohoda týkající se ponorek je „největší vojenskou investicí v historii Austrálie“.

„Nelegální invaze Ruska na Ukrajinu, narůstající agresivita Číny, destabilizující chování Íránu a Severní Koreje,“ to vše podle britského premiéra Rishiho Sunaka ohrožuje současný svět. „Proto je důležitější, více než kdy jindy, posílit odolnost našich zemí,“ poznamenal a Čínu také označil za největší státní nebezpečí pro britské ekonomické zájmy.

O detailech obranného projektu Biden se Sunakem a Albanesim diskutoval na americké námořní základně v San Diegu. Aliance AUKUS si dává za cíl „chránit společné zájmy v Indo-Pacifiku“. Kromě technologií státy chtějí sdílet také průmyslové základny a dodavatelské řetězce. Podle Bidena je obranný pakt důkazem „dlouhodobých vazeb mezi všemi třemi zeměmi“.