Lži v éteru, výsměch v soukromí. Moderátoři Fox News propagovali Trumpovy hoaxy, přiznal Murdoch

Mediální magnát Rupert Murdoch přiznal, že někteří moderátoři jeho televizního kanálu Fox News propagovali falešnou zprávu o „ukradených prezidentských volbách“ v roce 2020. Murdochova výpověď je součástí procesu, v němž se společnost Dominion Voting Systems soudí s Fox News. Vedení televize se hájí tím, že komentáře jsou chráněny ústavním právem na svobodu projevu. Murdoch popírá, že by stanice jako celek podporovala hoaxy prezidenta Donalda Trumpa týkající se voleb. Informovala o tom americká stanice CNN.

Společnost Dominion Voting Systems, která vyrábí a prodává elektronický hlasovací hardware a software, chce vysoudit na konzervativním kanálu Fox News 1,6 miliardy dolarů (35,5 miliardy korun). Odvysílání falešných zpráv a zlomyslných fám o podvodech s voliči podle firmy poškodilo její podnikání. Republikán Trump společně se svými poradci obviňoval firmu, že manipuluje s hlasy ve prospěch vítězného demokratického kandidáta Joea Bidena.

Murdoch ve výpovědi pod přísahou připustil, že současní moderátoři Sean Hannity, Jeanine Pirrová, Maria Bartiromová a bývalý moderátor Lou Dobbs propagovali ve vysílání hoaxy o „ukradených prezidentských volbách“. „Někteří naši komentátoři to podporovali. Zpětně bych byl raději, kdybychom to důrazněji odsoudili,“ prohlásil mediální magnát. Murdoch dokonce některé z Trumpových hoaxů přímo označil za „škodlivé nesmysly“.

Trump přišel s tvrzeními o volebních podvodech poté, co v listopadu 2020 prohrál se současným šéfem Bílého domu Bidenem. Zaujal stanovisko, že mu „volby byly ukradeny“, a snažil se různými prostředky udržet u moci. Všechny jeho žaloby však soudy smetly ze stolu, protože pro tezi o podvodech nebyly žádné důkazy.

Podle zvláštního výboru amerického Kongresu pro vyšetřování útoku na Kapitol ze 6. ledna 2021 exprezident jednal vědomě nelegálně, aby zvrátil výsledek voleb, a plánoval spiknutí. Pří útoku Trumpových příznivců na Kapitol zemřelo pět lidí a desítky utrpěly zranění.

Nově zveřejněné dokumenty popisují dramatický sled událostí a tahanic uvnitř televizní sítě, kdy se Fox snažil nahánět konzervativní diváky poté, co skončil republikán Trump v Bílém domě a sledovanost výrazně klesla, upozornil deník New York Times. Fox jako vůbec první kanál prohlásil na základě svých modelů o volební noci Bidena vítězem v Arizoně a tím mu přiřkl dost volitelů, aby se stal příštím prezidentem.

To rozlítilo Trumpa, který si porážku odmítl připustit a obvinil Fox News z nečestnosti a neloajálního chování. Diváci pak začali měnit kanál. V dané době konkurovaly Fox News stanice Newsmax a One America News, které Trumpovi a republikánům stranily výrazněji.

Murdoch nyní ve své výpovědi mimo jiné uvedl, že bylo „špatné“, že moderátor Tucker Carlson z Foxu hostil ve svém programu po prezidentských volbách konspiračního teoretika Mikea Lindella, generálního ředitele společnosti My Pillow. Podle Murdocha šlo o obchodní rozhodnutí dát Lindellovi prostor ve vysílání. „Není to červené nebo modré, je to zelené. Ten muž se dívá každý den. Platí nám spoustu peněz,“ argumentuje mediální magnát.

Murdoch také uznal, že mohl zabránit Trumpovým právníkům Rudymu Giulianimu a Sidneymu Powellovi šířit tvrzení o volebních podvodech. „Mohl jsem, ale neudělal jsem to,“ kaje se ve své výpovědi.

Podle webu Politico výpověď šéfa mediálního domu představuje potenciální problém pro obhajobu Fox News, která povolební dění prezentuje tak, že neutrálně zprostředkovávala argumenty jedné strany, byť nemusely být důvěryhodné. Toto stanovisko formuloval i Murdoch, když podle nového soudního podání prohlásil: „Přinášíme zprávy. (…) A tohle byla velká zpráva. Prezident Spojených států (Trump) přicházel s divokými tvrzeními, ale to jsou zprávy.“

Vazby na republikány

Společnost Dominion v žalobě podrobně popisuje blízký vztah, který moderátoři a manažeři Foxu budovali s vysokými představiteli Republikánské strany a členy Trumpova vnitřního kruhu. Murdoch například po volbách v roce 2020 zavolal republikánskému vůdci Senátu Mitchi McConnellovi.

Z Murdochovy výpovědi vyplývá, že pravděpodobně naléhal na McConnella, aby „požádal ostatní vysoce postavené republikány, aby odmítli podporovat Trumpovy konspirační teorie a nepodložená tvrzení o podvodu“.

Dominion také popisuje, jak Murdoch poskytl zeti a hlavnímu poradci Trumpa Jaredu Kushnerovi důvěrné informace o reklamách, které bude Bidenův tábor provozovat na Foxu.

Protest proti hoaxům, které se objevily ve vysílání televize Fox
Zdroj: Profimedia

Ze soudních dokumentů vyplývá, že před šířením volebních hoaxů se snažil Murdocha opakovaně varovat bývalý předseda Sněmovny reprezentantů USA a člen představenstva Fox Corporation Paul Ryan, který zdůrazňoval, že diskuse na toto téma by mohla mít na diváky Fox News nebezpečné dopady. Murdochovi radil, že by společnost „neměla šířit konspirační teorie“ a měla by přestat „chrlit Trumpovy lživé zprávy o volbách“.

Události ČT: Útoky na Kapitol a stanice Fox News (zdroj: ČT24)

Svoboda slova

Televize Fox News se v pondělí opřela do společnosti Dominion Voting Systems, která vyrábí a prodává elektronický hlasovací hardware a software. „Žaloba ze strany Dominionu byla vždy více o tom, co bude vytvářet titulky, než o něčem, co by stálo na právním a faktickém základě,“ kritizují zástupci kanálu.

Podle nich se společnost snaží o „extrémní a nepodporovaný pohled na zákon o pomluvě“, který by novinářům bránil v základním zpravodajství. „Jejich úsilí veřejně pošpinit Fox za pokrytí a komentování obvinění ze strany úřadujícího prezidenta Spojených států by mělo být považováno za to, co to je: očividné porušení prvního dodatku (ústavy),“ zdůrazňuje síť v souvislosti s normou zaručující svobodu slova.

Horizont ČT24: Redaktor Daniel Anýž k rozdělení společnosti v USA kauzou Kapitol (zdroj: ČT24)

Kanál Fox News současně trvá na tom, že tvrzení moderátorů o volebních podvodech byla vytržena z kontextu a televize by neměla nést odpovědnost za tvrzení jednotlivých komentátorů. Na společnost Dominion tak podal vlastní žalobu.

Společnost Fox Corporation, v jejímž čele stojí Murdoch, se rovněž brání nařčení. Firma Dominion podle ní „neposkytla žádné důkazy pro svou pochybnou teorii, že vysoce postavení manažeři Fox Corporation, se rozhodli ‚publikovat a vysílat‘ nebo hráli ,přímou roli ve vytváření a zveřejňování‘ lživých tvrzení týkajících se voleb“.

Výsměch v soukromí

Konkurenční stanice CNN stranící naopak demokratům v této souvislosti upozornila na nedávné zveřejnění řady zpráv a e-mailů od nejprominentnějších hvězd a nejvyšších vedoucích pracovníků Fox News, z nichž vyplynulo, že v soukromí se tvrzení o „ukradených volbách“ vysmívali, zatímco konzervativní kanál hoaxy ve vysílání propagoval. Trumpovy lži o zmanipulovaném hlasování zesměšňovali moderátoři Tucker Carlson, Sean Hannity a Laura Ingrahamová. 

Producent pořadu populárního moderátora Carlsona například dva dny po volbách uvedl, že „mnozí na ‚naší straně‘ se teď chovají jako nezodpovědní demagogové“, na což mu Carlson odpověděl: „Nebudeme je následovat.“ V ten samý den ale ve svém pořadu řekl, že minimálně některá tvrzení o podvodech s hlasy jsou důvěryhodná. Carlson i jeho kolegyně Ingrahamová pak v následujících dnech v soukromí kritizovali Trumpovu právničku Sidney Powellovou jako lhářku a „pomatenou“, ve vysílání se nicméně objevovala dál.

Podle profesorky práv Rebeccy Tushnetové jsou důkazy Dominionu „velmi silné“. Pro CNN uvedla, že spisy „jasně vymezují rozdíl mezi tím, co Fox říkal veřejně, a tím, co vrcholní lidé z Foxu tvrdili v soukromí“. Tushnetová vyzdvihla skutečnost, že za léta své praxe a výuky práva nikdy neviděla tak usvědčující důkazy shromážděné v přípravné fázi žaloby pro pomluvu. „Donald Trump se zdá být velmi dobrý ve vytváření bezprecedentních situací,“ podotkla profesorka.

Aby mohli právníci Dominionu prokázat pomluvu, museli by předložit jasné důkazy, že Fox odvysílal nepravdivé informace, a to s vědomím, že jsou nepravdivé, píše zpravodajský server BBC. Podle Dominionu provozovatelé stanice věděli, že šlo o lži, a přesto je odvysílali v bezohledné honbě za sledovaností a ziskem.

Očekává se, že proces před porotou začne ve státě Delaware letos v dubnu. Měl by trvat měsíc. Pokud by firma Dominion s žalobou neuspěla, znamenalo by to, že americká média mají „povolení lhát“, poznamenal reportér listu The New York Times Jeremy Peters.

  • Mediální magnát Rupert Murdoch spustil kabelový i satelitní zpravodajský kanál Fox News 7. října 1996. Chtěl vytvořit konkurenci televizi CNN, která patřila jeho rivalovi a osobnímu nepříteli Tedu Turnerovi. A podařilo se, televizní kanál, který je kritiky označován za konzervativně pravicový, se v průběhu let stal sledovanější než CNN.
  • Fox News je nyní dostupná v 86 zemích světa, v roce 2018 ji sledovalo přes 90 procent předplatitelů v USA, tedy 87 milionů domácností. Byla velmi nakloněna prezidentu Donaldu Trumpovi během jeho prezidentského období.
  • Inspirací pro vznik Fox News Channel byl další Murdochův zpravodajský kanál Sky News. Fox News vsadila od počátku existence na větší akčnost a křiklavost zpráv. Důraz klade někdy i na více či méně ověřené „drby“ a soukromý život celebrit, vývoj na burze je představen jako automobilové závody. Fox News, jejíž hlavním heslem je „čestnost a vyváženost“, podle mediálních analytiků občas v touze být první vypustí i nepravdivou zprávu.
  • Fox News se stala třetím čtyřiadvacetihodinovým kabelovým televizním kanálem zaměřeným na zpravodajství po CNN a MSNBC, společném projektu společnosti Microsoft a zpravodajské firmy NBC, který začal vysílat jen o několik měsíců dříve než Murdochův kanál. Stanice začínala se 17 miliony předplatiteli.
  • Zdroj: ČTK