Tajnými dokumenty nalezenými u Bidena se bude zabývat zvláštní vyšetřovatel

Předseda americké Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy vyzval Kongres, aby vyšetřil případ utajovaných dokumentů nalezených v bývalé kanceláři prezidenta Joea Bidena a také v jeho garáži a knihovně v domě ve Wilmingtonu ve státě Delaware. Americký ministr spravedlnosti Merrick Garland následně jmenoval nezávislého prokurátora, který vše prošetří. Dokumenty jsou z období mezi lety 2009 až 2017, kdy byl Biden viceprezidentem administrativy Baracka Obamy, píše agentura AP. Prezident i viceprezident USA mají po odchodu z funkce povinnost odevzdat všechny citlivé materiály Národnímu archivu USA.

„Podepsal jsem dokument o jmenování Roberta Hura zvláštním prokurátorem,“ informoval Garland s tím, že Hur bude vyšetřovat, zda nedošlo k porušení zákona. „Toto jmenování zdůrazňuje pro veřejnost závazek ministerstva k nezávislosti i odpovědnosti ve zvláště citlivých záležitostech,“ dodal Garland. Ujistil, že ministerstvo se hodlá řídit fakty a zákonem. Hur krátce na to poznamenal, že bude pracovat „rychle a důkladně“, bez zaujatosti a beze strachu. Případ začne vyšetřovat v řádu několika dní.

Hur, který se v minulosti zabýval problematikou národní bezpečnosti, podvodů a kyberkriminality, působil za vlády prezidenta Donalda Trumpa jako vrchní federální prokurátor v Marylandu. V únoru 2021 oznámil, že se vrací k soukromé advokátní praxi. Studoval na Harvardově a Stanfordově univerzitě.

Dokumenty byly objevené už v listopadu

Biden řekl, že je nálezem dokumentů překvapený, neví prý, co v nich je. Ve čtvrtek novinářům zopakoval, že s vyšetřovateli ministerstva spravedlnosti „plně spolupracuje“. Bidenovi právníci našli dokumenty poprvé už 2. listopadu, několik dnů před americkými volbami, věc však veřejně oznámili až tento týden v pondělí.

Nehledě na to, jaký závěr přinese vyšetřování ministerstva spravedlnosti, je případ „politickou potíží“ pro Bidena, který označil exprezidenta Donalda Trumpa za „nezodpovědného“, když přechovával stovky utajovaných dokumentů ve své soukromé rezidenci na Floridě, píše AP.

„Myslím, že Kongres tohle musí vyšetřit. (Biden) byl tak znepokojený kauzou Trumpových dokumentů zavřených pod zámkem, a my teď zjistíme, že sám držel dokumenty na několika různých místech,“ řekl McCarthy.

Nejmenovaný republikánský zástupce kongresového zpravodajského výboru požádal zpravodajské služby o „posouzení škod“ a republikánský kongresman za Ohio Mike Turner vyzval ministra spravedlnosti Merricka Garlanda a ředitelku amerických tajných služeb (DNI) Avril Hainesovou, aby do 26. ledna představili závěry svého vyšetřování případu.