Mexická armádní jednotka dopadla narkobarona Guzmána, syna nechvalně známého bosse

Události: Mexická armáda zadržela narkobarona Guzmána (zdroj: ČT24)

Nepokoje v mexickém městě Culiacán kvůli zatčení lídra gangu si vyžádaly 29 obětí. Drogoví mafiáni marně útočili na bezpečnostní složky, zapalovali auta a blokovali cesty, aby si vynutili propuštění narkobarona Ovidia Guzmána. Speciální armádní jednotka ho dopadla ve čtvrtek. Muž přezdívaný Myš je synem El Chapa – tedy Prcka Guzmána – svého času nejhledanějšího drogového překupníka světa.

Střelba se ozývala v ulicích města i na blízkém letišti. Ozbrojenci drogového kartelu se pokusili zabránit převezení Ovidia Guzmána do nejpřísněji hlídaného vězení u hlavního města. Projektily zasáhly i přistávající civilní spoj.

Odletu armádního vrtulníku se zadrženým drogovým bossem ale stejně zabránit nedokázali. „Je zraněno sedm policistů. Víme, že zranění utrpělo také několik vojáků. Snažíme se situaci dostat pod kontrolu,“ řekl k tomu ministr bezpečnosti mexického státu Sinaloa Cristobal Castaneda. 

Washington chce i mladého Guzmána

Teror členů gangu proti civilistům a útoky na ozbrojené síly přitom už jednou kartelu vyšly. Policie Guzmána mladšího zadržela na podzim 2019. Ulice města tehdy okamžitě ovládlo na sedm stovek těžce vyzbrojených mafiánů a úřady muže ve snaze zabránit ještě většímu krveprolití propustily. Tentokrát na to byla armáda připravena.

„Toto zatčení je výsledkem šestiměsíčního vyšetřování a sledování zločinecké skupiny, o které víme, že se dopouštěla vážné nezákonné činnosti,“ řekl mexický ministr obrany Luis Sandoval.

Mladý Guzmán se k pašování kokainu, marihuany a metamfetaminu do Spojených států přidal ještě před dovršením plnoletosti. Převzal v roce 2016 spolu s bratry aktivity svého zatčeného otce Joaqína, známého brutalitou a několika útěky z vězení. Starší z Guzmánů dostal v USA doživotí. Washington nyní usiluje i o vydání Ovidia.

Ovidio Guzmán byl ve čtvrtek přepraven do mexické metropole, v pátek ale mexická vláda uvedla, že jeho vydání do USA nebude rychlé a že je potřeba dodržet všechny formální náležitosti. 

El Neto byl zastřelen

Mexiko spustilo rozsáhlou bezpečnostní operaci před pondělní návštěvou amerického prezidenta Joea Bidena. Ten má zároveň už o víkendu dorazit do texaského města El Paso, sužovaného nelegální migrací. Na druhé straně hraničního plotu je přitom mexické město Ciudad Juaréz, zmítané pouličními násilnostmi. Na Nový rok zde uprchlo z vězení 25 trestanců vedených šéfem místního podsvětí s přezdívkou El Neto. V noci na pátek policie vypátrala jeho úkryt.

„Tato osoba byla zraněna během přestřelky a okamžitě převezena do nemocnice. V sanitce ale lékař konstatoval smrt,“ podal k tomu později informaci prokurátor mexického státu Chihuahua Roberto Fierro. El Neto byl za vraždy a únosy odsouzen na 224 let vězení. Při útěku zemřelo sedmnáct lidí,  včetně deseti dozorců.