McCarthy se přiblížil zvolení do čela sněmovny USA. Jednání s rebely pokročila

Lídr nové republikánské většiny v americké Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy se v pátek výrazně přiblížil zvolení do čela legislativní komory, když ve 12. kole volby získal na svou stranu většinu dosavadních vnitrostranických odpůrců. Průlom nastal poté, co dva republikánské tábory ohlásily obrysy dohody ohledně ústupků požadovaných rebelující frakcí. Ve 13. kole volby už McCarthymu podle neoficiálních čísel chyběly ke zvolení jen tři hlasy, 14. kolo by mohlo přijít v sobotu brzy ráno SEČ.

Během prvních tří dnů volby nástup republikánského lídra do čela sněmovny blokovala dvacítka členů z jeho vlastní strany, která v 11 po sobě jdoucích hlasováních vyjadřovala podporu jiným kandidátům. Ve 12. kole se však republikánská rebelie scvrkla na sedm hlasujících, v následujícím dokonce na šest.

McCarthy si pro zvolení nejspíše bude potřebovat ještě polepšit, neboť při maximální účasti v hlasování si může dovolit ztratit pouze čtyři republikánské hlasy, za předpokladu, že demokrati zůstanou jako ve všech dosavadních kolech jednotní za svým lídrem Hakeemem Jeffriesem. Republikánská strana v listopadových volbách získala 222 ze 435 mandátů a většinu si vzala zpět po čtyřech letech.

McCarthy po 13 kolech volby vyjádřil přesvědčení, že ve čtvrtý den procesu se dočká zvolení. Na dotaz reportéra televize CNN, jak si tím může být jistý, odpověděl slovy: „Protože jsem počítal.“ Volba byla mezitím přerušena do 22:00 washingtonského času (04:00 SEČ).

Před tímto krokem se objevila informace, že republikáni očekávají návrat kongresmana Kena Bucka, který se řadí mezi podporovatele McCarthyho a ve čtvrtek musel sněmovnu předčasně opustit ze zdravotních důvodů. Podobný moment se odehrál i na straně demokratů, když se v pátek na 13. hlasování vrátil po ranní operaci zástupce státu Maryland David Trone.

Bod zlomu?

Čtvrtý den předsednické volby začal poté, co McCarthy podle amerických médií informoval stranické kolegy o obrysech dohody s táborem odpůrců, kteří se řadí k ultrapravicovému křídlu Republikánské strany. Oficiální lídr nově zvolené sněmovní většiny jim zřejmě přislíbil posty v některých výborech a také některé procedurální náležitosti, které požadovali. Komentátoři podotýkají, že tyto ústupky by výrazně oslabily McCarthyho pozici, pokud by dohoda byla v případě jeho zvolení skutečně převedena do praxe.

 „Jsme v bodě zlomu. Vyjednával jsem v dobré víře, s jediným úmyslem: Vrátit sněmovnu lidu zpět právoplatným vlastníkům. Rámec dohody je připraven,“ napsal na Twitteru kongresman Scott Perry, který v zákulisních vyjednáváních zastupoval menšinový republikánský tábor a v pátek poprvé McCarthyho podpořil.

Někteří členové rebelující republikánské frakce ale v posledních dnech vyhlašovali, že McCarthymu svůj hlas nikdy nedají. Matt Gaetz v pátek přímo na plénu znovu vystoupil s ostrou kritikou svého stranického kolegy z Kalifornie.

Aktuální volba předsedy byla už před dnešním pokračováním tou nejdelší od roku 1859. Při 13. kole se stane pátou nejdelší v dějinách Sněmovny reprezentantů. Jedna ze dvou komor Kongresu během procesu zůstává paralyzovaná a nemůže vykonávat obvyklé funkce.