Hlad i teror v haitské metropoli. Prezidenta po smrti nikdo nenahradil, mocenské vakuum zaplňují gangy

Horizont ČT24: Teror gangů na Haiti (zdroj: ČT24)

Americká vláda umožní skoro čtvrt milionu Haiťanů zůstat ve Spojených státech. Obává se o jejich bezpečí, pokud by se vrátili do své domoviny. Dvanáctimilionový karibský stát se od zavraždění prezidenta před rokem a půl propadá do stále hlubšího chaosu. Štáb britské BBC na místě odhalil, že brutální gangy už ovládají větší část hlavního města a okolí.

Město Port-au-Prince leží mezi zelenými kopci a modrým mořem. Idyla je to však jen zdánlivá. Bližší pohled odhalí zoufalství – hlad, odpad, choleru a každodenní teror. Ozbrojené gangy si město rozdělily a neznalost hranic neomlouvá. Únosy, znásilnění, mučení a vraždy jsou reálné hrozby dnešního Haiti. 

Obyvatelé nosí stále v hlavě vlastní mapu milionového města. Jen malé zelené zóny jsou bez gangů. Žluté mohou dnes znamenat bezpečí, ale zítra smrt. Do červených lidé nevstoupí, je-li jim život drahý.

Mapa vyznačující bezpečná a nebezpečná území v Port-au-Prince
Zdroj: ČT24

Podnikatele Francoise například postřelili v autě. „Je lepší odjet, dokud můžete. Je to zlé,“ uvedl. Náhodnou chodkyni Claudette zasáhla kulka z přestřelky do nohy, o kterou následně přišla.

Život mezi gangy

Svou zkušenost s gangy zažil i třicátník, který promluvil anonymně. Žili s manželkou ve čtvrti ovládané gangem. Do ulic vtrhli jiní ozbrojenci, když přišli konkurentům ukazovat sílu. „Nevěděl jsem, co mám dělat, vraždí většinou mladé muže. Žena mě nacpala pod postel a zaházela prádlem. Synovec se schoval do skříně,“ popisuje. Zločinci vnikli i do domu. Synovce vytáhli, honili a zastřelili. „Nic jsem neviděl, ale slyšel jsem, jak ti muži znásilňují mou ženu. Oni ji znásilňovali a já byl pod postelí a nemohl jsem nic dělat.“

Manželka otěhotněla a nevědí, jestli je dítě jeho. I tak je rozhodnut dát mu své jméno a vychovat ho. Nenarozené dítě má štěstí.

Haiti je v hluboké krizi. Téměř polovina obyvatel – skoro pět milionů – trpí hlady. Mnoho lidí nemá jiný zdroj než hubené příděly OSN. Cholera, která znovu propukla, a gangy, které obsadily ropný terminál, komplikují dodávky pomoci.

Haitská vláda požádala mezinárodní společenství o vyslání vojáků, kteří by obnovili pořádek, nikdo se ale nehlásí. „Stát vybírá daně, ale nedokáže posbírat odpad. Nedokáže nakrmit lidi. Budeme bojovat, dokud je nesvrhneme,“ popisuje další obyvatel Haiti Abner.

Korupce v politice

Haitský recept – svržení vlády – v dohledné minulosti vše jen zhoršil. Vloni v červenci ozbrojenci zavraždili prezidenta Jovenela Moïseho. Nového země nemá, vrahy nikdo nechytil, mocenské vakuum zaplňují opět gangy s podporou zkorumpovaných politiků z vlády i opozice.

Advokát Jean bojuje za lepší Haiti cestou aktivismu. V srpnu zločinci vystříleli auto s jeho manželkou a dvěma dcerami, studentkami práva. „Pořád čekáte, že vám děti zavolají: 'Tati, potřebuji to nebo ono.' A pak vám v jediném okamžiku ti gangsteři všechno vezmou,“ vypráví Jean.

Podle svých slov chce, aby svět pochopil, že zločinci drží zemi jako rukojmí. Přál by si, aby jeho dcery byly poslední ženy, které tu zabijí. Ví, že je to naivní, protože na Haiti místo státu fungují už jen gangy.