Soud poslal bývalého šéfa Theranosu za podvod na třináct let do vězení

Kalifornský soud poslal na téměř třináct let do vězení bývalého prezidenta farmaceutické společnosti Theranos Rameshe „Sunnyho“ Balwaniho. Odsouzen byl za podvod vůči investorům, zákazníkům i pacientům. Informovala o tom agentura AP. V listopadu přitom za stejný čin poslal soud do vězení i zakladatelku Theranosu Elizabeth Holmesovou, té udělil trest v délce jedenáct let a tři měsíce. Firma Theranos slibovala revoluci v medicíně, konkrétně technologii výrazně zjednodušující krevní testy, která se později ukázala jako vadná.

Společnost Theranos, která byla založena v roce 2003, vyvíjela technologii pro laboratorní analýzu, při které by místo klasických odběrů stačila jediná kapka krve. Pochybnosti se objevily, když americký list The Wall Street Journal začal na podzim 2015 zveřejňovat sérii článků, ve kterých bývalí zaměstnanci tvrdili, že krevní testy prováděné Theranosem jsou nespolehlivé.

Z podvodů byla obviněna právě zakladatelka firmy Holmesová a její milenec, bývalý prezident společnosti Ramesh Balwani.

Jak napsala agentura AP, po několika letech propagace své technologie byli Holmesová i Balwani varováni, že jsou krevní testy nepřesné, oni ale i nadále pokračovali ve shánění peněz od investorů, včetně miliardářů, jako byl Larry Ellison či Rupert Murdoch.

Holmesová viní Balwaniho z manipulace

Obvodní soudce Edward Davila v kalifornském San José uvedl, že finanční výkazy sestavené Balwanim „nebyly jen projekce, byly to lži“, navíc velmi vzdálené „od poctivých obchodních praktik“.

Holmesové původně hrozilo až dvacet let vězení, stejně jako Balwanimu. Ten byl šest let provozním ředitelem Theranosu a udržoval vztah s Holmesovou až do jejich rozchodu v roce 2016. Nyní ho Holmesová obvinila z toho, že s ní během dlouhých let emocionálního a sexuálního zneužívání manipuloval. Balwaniho právník tato obvinění odmítl.