Česko otevřelo v Kataru novou ambasádu, v Praze očekává protikrok

Český ministr zahraničí Jan Lipavský ve středu v Kataru slavnostně otevřel nové velvyslanectví. Podtrhuje to podle něj rostoucí tendenci vzájemných vztahů. Ministr novinářům v Dauhá řekl, že za hlavní úkol považuje ekonomickou diplomacii. S katarskou stranou se zároveň diskutuje o vzniku ambasády v Praze.

„Je to významná záležitost. Česká republika neotevírá zastupitelské úřady, ambasády ve světě každý den,“ prohlásil Lipavský. Na otevření velvyslanectví se podle něj pracovalo dlouhé roky. „Je to moment, který podtrhuje rostoucí tendenci v česko-katarských vztazích,“ poznamenal.

Ministr věří, že také Katar otevře zastupitelský úřad v Praze. „Teď jsme ve fázi, že se o tom diskutuje. My plně podporujeme katarskou stranu, konkrétní termíny na druhou stranu není možné uvádět,“ konstatoval šéf Černínského paláce.

Podle prvního velvyslance v Kataru Petra Chalupeckého potenciál česko-katarských vztahů stále není naplněn, a to z hlediska politického i ekonomického. „Je tady spousta společných zájmů z hlediska mediační diplomacie, důrazu na multilateralismus, na pevnost mezinárodního práva, která je velice důležitá pro státy naší velikosti,“ řekl novinářům.

V hospodářské oblasti vidí Chalupecký společné zájmy v investicích, obchodu či energetice. Česko je podle velvyslance silné v obranném či farmaceutickém průmyslu. „Katařané mají velký zájem o alternativní způsoby zemědělství, například o hydroponii,“ uvedl také. Hydroponie je pěstování rostlin bez půdy v živném roztoku.

České podniky jsou podle Chalupeckého také úspěšné v oblastech vesmírných technologií či biotechnologií. „Všechno jsou to věci, které se v rozvoji katarské i české ekonomiky kříží a překrývají. Proto přirozených oblastí spolupráce je celá řada,“ dodal velvyslanec.

Prostor pro vzájemné investice

Podle ministra Lipavského Katar představuje pro české společnosti významný trh, zároveň hledá investiční příležitosti všude po světě. Blízkovýchodní země také usiluje o zjednodušení vízové procedury do EU. „Dobré vztahy s Českou republikou samozřejmě znamenají, že my se o to můžeme také na úrovni Evropské unie zasazovat. A koneckonců to činíme,“ řekl český ministr.

Na začátku října navštívila Prahu katarská delegace, v jejímž čele stál emír Tamim bin Hamad Sání, který se sešel mimo jiné s prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Petrem Fialou (ODS). Ministři obou zemí tehdy podepsali mezivládní dohodu o hospodářské, obchodní a technické spolupráci i prohlášení o vzájemné podpoře směřující k uzavření dvoustranné investiční dohody.

Emír tehdy Česko opustil předčasně. Podle ředitele hradní diplomacie Rudolfa Jindráka proto, že Brusel neodsouhlasil, aby se stal účastníkem tehdejšího neformálního summitu evropských zemí. Chalupecký tehdy poznamenal, že emír odletěl z Prahy spokojený.

„Rád bych rozptýlil ty informace nebo ty spekulace, které vyběhly,“ řekl k emírově cestě do Česka Lipavský. Jeho návštěva Kataru byla podle něj dlouhodobě plánována právě v souvislosti s otevřením ambasády. „To, že probíhá v relativně krátké době po návštěvě katarského emíra v Praze, ukazuje, jak ve skutečnosti vztahy jsou intenzivní,“ dodal.