Britská vláda zruší téměř všechny plánované daňové škrty, které znepokojily trhy

Britská vláda zruší téměř všechny plánované daňové škrty, které před třemi týdny představil kabinet konzervativní premiérky Liz Trussové a které znepokojily trhy. Oznámil to nový britský ministr financí Jeremy Hunt. Libra po jeho oznámení posiluje vůči dolaru, výnosy vládních dluhopisů naopak oslabují.

Ve snaze uklidnit rozbouřené finanční trhy Hunt prohlásil, že ruší „téměř všechny“ daňové škrty oznámené minulý měsíc, a naznačil, že se chystají škrty ve veřejných výdajích. Hunt uvedl, že plánované snížení základní sazby daně z příjmu o jeden procentní bod, které mělo vstoupit v platnost příští rok, se neuskuteční.

„Rozhodl jsem, že základní sazba daně z příjmu zůstane na úrovni dvaceti procent, a to na dobu neurčitou, dokud ekonomické okolnosti neumožní její snížení,“ řekl Hunt. „Společně s rozhodnutím nesnižovat daň z příjmů právnických osob a obnovením nejvyšší sazby daně z příjmu přinesou opatření, která jsem dnes oznámil, každý rok přibližně 32 miliard liber (přes 909 miliard korun),“ dodal.

Britský ministr financí dále ohlásil omezení cenového stropu energií, který měl pomoci domácnostem. Místo dvouletého trvání bude omezení v dubnu přezkoumáno. „Pod vedením ministerstva financí provedeme přezkum způsobu podpory účtů za energie po dubnu příštího roku. Cílem je navrhnout nový přístup, který bude daňové poplatníky stát podstatně méně, než se plánovalo, a zároveň zajistí dostatečnou podporu těm, kteří ji potřebují,“ uvedl.

Hunt ve funkci v pátek vystřídal Kwasiho Kwartenga. Snaží se zabránit ztrátě důvěry investorů ve vládu Trussové a propadu na trhu s dluhopisy, který začal 23. září.

Tehdy Kwarteng oznámil sérii snížení daní, neřekl však, jak tyto výpadky v příjmech do státní pokladny nahradí. Plán daňových škrtů vyděsil finanční trhy, investoři ve velkém prodávali britské státní dluhopisy a libra prudce klesla. Centrální banka kvůli tomu přikročila k intervenci, což činí jen výjimečně. Upozornila, že bez jejího okamžitého zásahu by do několika hodin zkrachovaly britské penzijní fondy. 

Británie má nový kurz, řekla Trussová

Britská vláda má nový kurz k ekonomickému růstu, který prospěje všem a podpoří všechny ve Spojeném království, napsala na Twitteru premiérka Trussová. Britové podle ní právem požadují stabilitu. Premiérka tak reagovala na Huntův projev týkající se zrušení plánovaných daňových škrtů.

Krátce po Huntově prohlášení vystoupil i vládní mluvčí, který řekl, že „kabinet se vydal po cestě k růstu příliš rychle a zašel příliš daleko“ v kontextu globálního dění, uvedla agentura Retuers.

Radikální vládní ekonomické plány vyvolaly nejen nestabilitu na finančních trzích, ale i nedůvěru voličů v ministerskou předsedkyni. Podle průzkumu agentury Ipsos publikovaného stanicí Sky News minulý týden podporovalo premiérčiny kroky pouze 16 procent Britů, což je pro post předsedy britské vlády historické minimum.

Kromě opozičních představitelů kritizují politiku Trussové i poslanci její vlastní Konzervativní strany. Někteří otevřeně volají po jejím odstoupení a britský tisk se shodl, že Trussová bojuje o politické přežití.