Italské ministerstvo pochybilo při přidělování části mandátů. Poměr sil po volbách se ale nezmění

Italské ministerstvo vnitra pochybilo při přidělování mandátů po nedělních parlamentních volbách. Chyba se týkala zhruba poloviny z osmadvaceti sněmovních vícemandátových obvodů a třicítky kandidátů. O špatných výpočtech informuje deník Corriere della Sera. Někteří politici tak v novém parlamentu nezasednou, poměr mezi silami v dolní komoře se ale ani po úpravě výsledků nezmění.

Díky novému propočtu například Liga získala dva nové mandáty v Lombardii a dvě křesla ztratila v dalších regionech. V důsledku tak nakonec v novém parlamentu zasedne zakladatel strany Umberto Bossi, který je zákonodárcem od roku 1987. 

Jiní kandidáti o křeslo zřejmě přijdou. Týká se to předsedkyně mládežnické organizace středolevicové Demokratické strany Cateriny Cerroniové, která se v pondělí na sociálních sítí radovala z volebního úspěchu.

Celkový počet mandátů koalic se ale nezměnil. Pravicový blok získal 235 křesel, středolevicová aliance osmdesát mandátů, za Hnutí pěti hvězd bude v italské sněmovně zasedat 51 lidí a za liberální koalici bývalého premiéra Mattea Renziho 21 zákonodárců. V dolní komoře, která má 400 členů, tak pravice drží rozsáhlou většinu.

Ministerstvo udělalo podle tisku chybu v souvislosti s výsledkem uskupení +Europa, které kandidovalo ve středolevicové koalici. Uskupení nepřekročilo tříprocentní limit, aby získalo své zástupce v parlamentu. Jeho hlasy měly být přerozděleny mezi další subjekty koalice, které se nad limit dostaly. To ale ministerští úředníci opomenuli v prvním výpočtu udělat, čímž vznikla chyba, která ovlivnila i strany mimo blok.