Německo nechá dvě jaderné elektrárny v provozu do jara, uvedl Habeck

Německo bude muset nechat dvě ze tří stávajících jaderných elektráren v provozu až do jara, aby se vyhnulo možným nedostatkům elektrické energie. V úterý to na tiskové konferenci oznámil spolkový ministr hospodářství Robert Habeck.

Německo původně plánovalo, že poslední tři jaderné elektrárny odstaví na konci roku, na počátku září ale rozhodlo, že dvě z nich nechá do jara v rezervě. Nyní Berlín počítá, že místo v rezervě zůstanou obě elektrárny připojeny k síti.

„Dnes musím jako ministr zodpovědný za energetickou bezpečnost říci, že Isar 2 a Neckarwestheim v prvním čtvrtletí roku 2023 zůstanou v síti. To je stav k dnešnímu dni, což chci výslovně říci,“ řekl. Atomové elektrárny Neckarwestheim 2 v Bádensku-Württembersku a Isar 2 v Bavorsku tak na konci roku nebudou uvedeny do síťové rezervy, ale budou nadále vyrábět elektrickou energii.

Důvodem přehodnocení situace je podle Habecka složitá situace s francouzskými jadernými elektrárnami, které musely být odpojeny a energii nyní nevyrábějí. Na francouzskou elektřinu přitom Německo spoléhá, neboť s ní vyrovnává chybějící energii z plynových elektráren. Kvůli nedostatku plynu Německo obnovilo výrobu elektřiny v uhelných elektrárnách, které drželo v záloze.

Třetí zbývající německé jaderné elektrárně, kterou je Emsland v Dolním Sasku, provoz prodloužen nebude a nebude ani součást rezervy, počítá se tak s jejím trvalým odstavením ke konci letošního roku.

Jaderná elektrárna Emsland
Zdroj: Reuters/Wolfgang Rattay