Salviniho zastiňuje Meloniová. Do nové italské vlády se nejspíš nedostane

Horizont ČT24: Salviniho hvězda pohasíná (zdroj: ČT24)

Matteo Salvini patřil ještě nedávno mezi největší hvězdy pravicové populistické politiky v Itálii. V nedělních volbách jej ale zcela zastínila Giorgia Meloniová se svými Bratry Itálie. Šéfa strany Liga poškodily vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem nebo obvinění z únosu. Součástí nové vlády se tak nejspíš nestane.

„Obě strany a jejich voličstvo se do značné míry překrývaly,“ komentuje situaci politolog Davide Angelucci. Oba lídři použili podobný recept: skepsi vůči Evropské unii, euru a přistěhovalectví. Na druhé straně nadšení pro nacionalismus a rodinné hodnoty.

Salvini i Meloniová svůj politický program zaměřili na stejnou skupinu. Zatímco však hvězda pravděpodobné budoucí premiérky Itálie Meloniové září naplno, bývalá stálice po jejím boku pohasíná.

Meloniová přivedla svou stranu k zisku 26 procent hlasů. V minulých volbách v roce 2018 to přitom byla necelá čtyři a půl procenta. Salvini má za sebou opačnou trajektorii. Po minulém volebním klání si ještě mohl tleskat. Sedmnáct procent hlasů z něj udělalo ministra vnitra a podle řady komentářů nejsilnějšího člena vlády, kterého se i premiér Giuseppe Conte musel ptát na svolení.

Ve chvíli, kdy chtěl vyvolat předčasné volby, mu průzkumy připisovaly dokonce čtyřicet procent hlasů. V letošních volbách se ale podpora Salviniho Ligy poroučela pod deset procent.

Putin a únos

Salviniho dohnala třeba fotografie, na které nosí triko s obrázkem ruského prezidenta, s nímž si rozuměl. Putina dokonce označil za nejlepšího státníka světa. Nepříliš důvěryhodně pak popíral, že by s ním jednal o finanční podpoře své strany z Kremlu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Salviniho také pronásledují soudy. Stále čelí obvinění z únosu v důsledku toho, že zakázal u Sicílie přistát lodi s migranty. Politik, který se rád stylizuje do pózy silného muže, tak teď musí přijmout pozici slabšího.

Nejenže může zapomenout na premiérský post, ale zřejmě se nevrátí ani do křesla ministra vnitra. Navzdory svým tvrzením by se totiž mohl stát potížistou v řadách vlády Meloniové. S ní měl v minulosti napjaté vztahy a snaha připravit ji o přízeň voličů by Salviniho mohla přimět k ještě většímu radikalismu na domácí i na evropské scéně.