Íránský režim střílí do demonstrantů ostrými. Z protestů obviňuje kurdské povstalce

Při protestech, které v Íránu pokračují již více než týden kvůli smrti Mahsy Amíníové v policejní vazbě, zemřelo nejméně šestasedmdesát lidí, oznámila v pondělí nevládní organizace Iran Human Rights (IHR) sídlící v norském Oslu. Teheránský režim z organizace demonstrací obviňuje kurdské síly. Zpravodaj ČT na Blízkém východě David Borek vysvětluje, že se země s nepokoji potýká opakovaně.

„Podle informací, které organizace Iran Human Rights sesbírala, bylo při demonstracích zabito nejméně šestasedmdesát lidí ve čtrnácti íránských provinciích,“ stojí v prohlášení IHR. Mezi mrtvými je šest žen a čtyři děti. Íránská státní média o víkendu hovořila pouze o jednačtyřiceti mrtvých.

Nevládní organizace podle svých slov získala „videozáznamy a úmrtní listy, které potvrzují, že bezpečnostní složky na demonstranty střílí ostrými náboji“. Protesty se v uplynulých dnech konaly ve více než čtyřiceti městech včetně Teheránu. Ženy na nich mimo jiné pálily hidžáby, kterými si mají podle pravidel islámské republiky pokrývat vlasy.

Blízkovýchodní zpravodaj ČT Borek k protestům v Íránu (zdroj: ČT24)

Borek popisuje, že z hlediska dynamiky se dají protesty rozdělit na dvě fáze. „Od 16. září v podstatě každý den protesty sílily. Okolo 23. září tam vstoupil nový faktor (…) v podobě jednak daleko razantnějšího postupu íránských represivních složek, včetně střílení ostrými náboji do demonstrantů, ale včetně organizování protidemonstrací,“ vysvětluje.

Během prorežimních shromáždění zcela zahalené ženy a muži provolávají klasická hesla íránského klerikálně islamistického zřízení jako „smrt Americe“ či „smrt Izraeli“. Zároveň stát omezil možnosti připojení k internetu v bouřících se oblastech v zemi.

Režim viní Kurdy

Íránské úřady obviňují z rozdmýchávání nepokojů kurdské povstalecké skupiny. V souvislosti s tím podnikly íránské revoluční gardy již dvakrát v posledních dnech dělostřelecké útoky na základny protiíránských ozbrojených skupin v kurdské oblasti na severu země.

Teheránská morální policie před téměř dvěma týdny zatkla kvůli porušení pravidel pro nošení pokrývky hlavy Mahsu Amíníovou. Ta ve vazbě upadla do kómatu a zemřela. Bylo jí dvaadvacet let a podle rodiny byla předtím zdravá. Bratranec zemřelé Erfán Mortezají v rozhovoru pro stanici Sky News prohlásil, že před smrtí čelila urážkám a mučení. V kómatu byla tři dny.

Podle zpráv kolujících na sociálních sítích ji policisté bili obuškem a zranili, když se udeřila hlavou o auto. Policie tvrdí, že zemřela na infarkt. Incident se stal rozbuškou současných demonstrací.

Protesty se opakují

„Írán prožívá protesty periodicky,“ připomíná zpravodaj ČT. „Několikrát za poslední dekádu Irán zažil masivní protesty. Poslední velké se odehrávaly na přelomu let 2019 a 2020. Tam tehdy bylo hlášeno až patnáct set mrtvých. Byly to protesty, které také měly politické a ekonomické pozadí, ale jak vidíme, režim to ustál.“

Odpor žen, který zdvihla smrt Amíníové, proto nejspíš politické změny v zemi nepřinese, míní korespondent, zvažuje ale i opačný scénář: „U těchto režimů, které nemají legitimitu danou svobodným vyjádřením voličů, se občas dějí věci velice překotně. Kolaps nebo imploze takového režimu může přijít velice nečekaně, viz vnitřní rozvrat sovětského impéria.“