„Zábava skončí.“ Italské volby mohou přinést vzestup populistické pravice

Horizont ČT24: Italské volby mohou znamenat vzestup populistů (zdroj: ČT24)

V Itálii vrcholí kampaň před nedělními parlamentními volbami. Podle průzkumů by měla zvítězit pravicová koalice a to i proto, že mnoho tradičních voličů levice včetně mladých lidí si vybere menší hnutí nebo hlasovat vůbec nebude. Úspěchu tak může ve volbách dosáhnout nacionalistická a populistická strana Bratři Itálie.

Stále větší množství mladých lidí odchází z Itálie žít do zahraničí, podle statistik je jich až sto tisíc ročně. Důvodem je i to, že často obtížně hledají po studiu práci a mají pocit, že jejich problémy politická reprezentace neřeší. 

„Odešel jsem, protože jsem nemohl najít místo pro specializaci,“ říká mladý italský lékař Davide Chiarelli, který před časem odjel pracovat do Velké Británie. Po brexitu se ale do Itálie vrátil. „Teď už existuje národní zkouška, takže je jednodušší v mém oboru najít práci,“ vysvětluje. 

Chiarelli se označuje za tradičního voliče levice. Hlas jí dá i v těchto volbách, i když přiznává, že je pro něj stále méně čitelná. „Vznikla spousta malých stran, které soupeří mezi sebou. A nikdo nechápe proč,“ shrnuje pocity mladých levicových voličů. 

Levice nabízí pokračování Draghiho politiky

Šance italské levice na nedělní úspěch jsou poměrně nízké. Průzkumy jasně favorizují nacionalistickou stranu Bratři Itálie, která navíc může počítat s podporou dalších dvou pravicových stran. 

Demokratická strana přesto věří v obrat. Kampaň uzavřela v Římě na Náměstí lidu. Přesně na stejném místě jako den před ní pravicová koalice. Politici Demokratické strany také nepřestávají opakovat, že jako jediní budou pokračovat v politice oblíbeného premiéra Draghiho.

„Itálie není s Ruskem. Itálie je proti Rusku, proti vůli Ruska porušit pravidla mezinárodního práva,“ hlásí se k evropskému postoji předseda Demokratické strany Enrico Letta, podle kterého jen levice je schopná zajistit Itálii důvěru evropských zemí i institucí a tedy i další čerpání peněz z evropských fondů.

Obavy v Evropě

Nacionalistické Bratry Itálie vede Giorgia Meloniová, někdejší obdivovatelka Benita Mussoliniho a krajní pravice. Strana se snaží zaujmout voliče také tvrdou protiimigrační a protiunijní rétorikou. Meloniová se netají tím, že si uvědomuje obavy, které její vzestup vzbuzuje v evropských institucích.

„Říká se, že v Evropě se trochu obávají toho, co se stane po nástupu Meloniové. Co se stane? Zábava skončí,“ vyhlašuje. 

Kritici Meloniové vyčítají její dřívější výroky na podporu Vladimira Putina a obávají se jejího možného příklonu ke Kremlu. Strana Bratři Itálie v případě vítězství vytvoří pravicovou koaliční vládu s Ligou Mattea Salviniho a stranou Forza Italia Silvia Berlusconiho.

Vyhlídka na koalici se stranami, které mají historicky přátelské vazby na Rusko, zvyšuje obavy, že by se Řím mohl přiblížit Moskvě, a to v době, kdy Evropa dělá vše pro to, aby ukončila invazi na Ukrajinu.

Podle vedoucího bruselské kanceláře institutu Europeum Žigy Faktora se v případě jejího vítězství dá očekávat jiný přístup země k tématům jako evropská integrace, bezpečnost, ale i změna ve vztazích s evropskými sousedy. 

Podle analytiků by ale nástup Meloniové mohli přivítat i ve Varšavě a Praze. Její strana je totiž součástí evropské frakce konzervativců a reformistů, podobně jako česká ODS nebo polská strana Právo a spravedlnost.