Počet obětí pákistánských povodní překročil 1500. Zemí se šíří nemoci

Rozsáhlé povodně, které sužují Pákistán, už si vyžádaly více než patnáct set obětí. V postižených oblastech se navíc šíří nemoci. Za jediný den vyhledalo pomoc lékařů kvůli infekčním a vodou přenášeným chorobám více než devadesát tisíc lidí.

Zaplavené oblasti jsou zamořené takovými nemocemi, jako jsou malárie a horečka dengue, obyvatele trápí průjmová onemocnění a kožní problémy. Od prvního července ošetřily polní a mobilní nemocnice v povodněmi postižené oblasti 2,3 milionu pacientů.

Povodně jsou výsledkem rekordních monzunových dešťů a tání ledovců v horách na severu země. Postihly 33 milionů lidí z 220milionové populace; voda s sebou brala domy, vozidla, úrodu i dobytek. Škody jsou zatím odhadovány na třicet miliard dolarů (více než 736 miliard korun).

Oficiální počet obětí podle Národního úřadu pro zvládání katastrof dosáhl 1508 mrtvých včetně asi 530 dětí a více než tří stovek žen. Statisíce lidí, které voda připravila o domovy, přežívají v zoufalých podmínkách, potřebují jídlo, čistou pitnou vodu, léky, přístřešky a toalety.

V Pákistánu v červenci a srpnu napršelo 391 milimetrů srážek, což je téměř o 190 procent více než třicetiletý průměr. V provincii Sindh, která patří mezi nejhůře postižené oblasti, ale srážky dosáhly 466 procent běžného průměru za dané období.