Jak Ukrajinci postupují, ruské represe rostou. Někteří okupanti se ale chtějí vzdát, řekla ČT Humenjuková

Studio ČT24: Natalija Humenjuková o současné situaci na jihu Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Ukrajinské síly postoupily na jižní frontě dle noční zprávy tamního velení o dvanáct kilometrů a znovudobyly přes 500 kilometrů čtverečních okupovaného území. Ukrajinští vojáci také osvobodili třináct osad, pět z nich považují za zajištěné a bezpečné. Spolupracovnici ČT Vitaliji Tokarčukové to řekla vedoucí koordinačního tiskového centra obranných sil jižní Ukrajiny Natalija Humenjuková. Podle ní některé ruské oddíly vyhledávají kontakt na ukrajinská vojska, aby se mohly vzdát a přejít do zajetí.

Zajištěné a bezpečné jsou podle Humenjukové obce Vysokopilja, Bilohirka, Suchyj Stavok, Novovoznesenke a Myroliubivka. „Probíhá tam dekontaminace, odminování, vyhledávání potenciálních záškodníků a likvidace důsledků bojové činnosti,“ uvedla s tím, že do pomoci se kromě armády zapojili i dobrovolníci a místní obyvatelstvo.

Osvobozené území je dle Humenjukové po odchodu ruské armády ve velmi špatném stavu, civilisty údajně Rusové používají jako živý štít. „Vše je zničeno, vše rozkradli. (…) Jak my postupujeme dopředu, represe stoupají, unášejí ženy, muže odváží neznámo kam,“ líčí mluvčí.

Civilistům prý ruští vojáci zabavují osobní auta a využívají je pro přepravu vojenského materiálu.

Někteří Rusové chtějí do zajetí, říká Humenjuková

Humenjuková ČT řekla, že v průběhu dvou týdnů ukrajinské síly zlikvidovaly 1088 ruských vojáků, 508 jednotek pancéřové techniky, 134 dělostřeleckých systémů, dvacet salvových raketometů, 122 tanků, sedmdesát muničních skladů, třináct bezpilotních letounů, dvě letadla a dva vrtulníky.

„Děláme vše, abychom posílili své pozice na frontové linii. Máme zprávy o tom, že některé oddíly nepřátelských sil vyhledávají kontakt na naši armádu, aby mohly přejít na naši stranu a přejít do zajetí v souladu s humanitárním mezinárodním právem,“ přibližuje.

Podle jejích slov se ruské síly snaží postavit improvizovaná přemostění přes řeku Dněpr a obnovit tak zásobování vojenským materiálem. „My jim neumožníme, aby se hnuli z místa, kontrolujeme je pomocí palby,“ sdělila. Ruské jednotky mají problémy s nefunkční technikou, ale určité rezervy jim dle Humenjukové zůstávají.