Bývalý manažer Trump Organization přiznal podvody. Proti exprezidentovi ale zřejmě svědčit nehodlá

Dlouholetý finanční ředitel firmy Trump Organization amerického exprezidenta Donalda Trumpa se po dohodě s obžalobou přiznal k daňovým podvodům, z nichž byl obžalován loni v létě, píše agentura AP. Podle amerických médií si Allen Weisselberg vyjednal mírný trest výměnou za svědectví, které poskytne v podzimním procesu s Trumpovou firmou. Soud v USA ve čtvrtek nařídil upravit a zveřejnit dokumenty o prohledání Trumpova sídla. Tento krok požadují média, pro je i Trump, zatímco ministerstvo spravedlnosti je striktně proti tomu.

Weisselberg byl společně s Trump Organization obviněn z mnohaletého podvodu, který spočíval ve vyplácení extravagantních odměn mimo účetní knihy. „Benefity“ jako využívání luxusních vozů a bytů nebo školné na soukromých školách podle prokurátorů dostávali vysoce postavení manažeři firmy včetně Weisselberga.

On sám údajně federální, státní a městské úřady připravil o více než 900 tisíc dolarů (skoro 22 milionů korun) na nezaplacených či neprávem vrácených daních. 

Události: Trump čelí problémům (zdroj: ČT24)

Podle informací deníku The New York Times (NYT) jej dohoda s prokurátory zavazuje k přiznání viny ve všech patnácti bodech obžaloby. Výměnou za přiznání má dostat pětiměsíční trest; za mřížemi možná ale nestráví více než sto dní, ačkoliv mu původně hrozilo až patnáct let odnětí svobody.

Agentura AP s odvoláním na své zdroje uvádí, že 75letý Weisselberg by zároveň ve čtvrtek u soudu měl promluvit o roli jeho bývalé firmy v podvodném schématu popsaném vyšetřovateli. Dále by jej prokurátoři mohli předvolat jako svědka při procesu s Trump Organization, jehož začátek se očekává v říjnu.

Blízký podnikatelský partner Trumpa

Weisselberg pro Trumpa pracoval desítky let a je považován za jednoho z jeho nejbližších podnikatelských partnerů. Podle zdrojů deníku NYT odmítl s prokurátory spolupracovat v širším vyšetřování exprezidentových financí a nehodlá u soudu svědčit proti Trumpovi ani jeho dětem.

„Přesto by jeho potenciální svědectví dostalo Trump Organization do nevýhody a pravděpodobně by z něj učinilo ústředního svědka v říjnovém procesu, v němž bude firma čelit mnohým stejným obviněním,“ dodává list.

Média žádají zveřejnění dokumentu, který vedl k prohlídce Trumpova sídla

Pro Trumpa, jakkoli ve věci sám obviněn není, se tak rýsují další právní problémy. Stíhání Trump Organization a jejího dlouholetého finančního ředitele exprezident podobně jako další kauzy označuje za politicky motivované.

Aktuálně exprezident čelí vyšetřování v souvislosti s přechováváním utajovaných dokumentů ve svém floridském sídle.

Kvůli domovní prohlídce naléhají největší americká média na federálního soudce, aby odtajnil dokument, který umožnil FBI zásah v Trumpově rezidenci v rezortu Mar-a-Lago. Sám exprezident zveřejnění podporuje. Ministerstvo spravedlnosti ale žádost odmítá s tím, že by to mohlo ohrozit probíhající vyšetřování a bezpečnost svědků.

Soudce je pro zveřejnění dokumentu

Soud ve West Palm Beach na Floridě ve čtvrtek nařídil ministerstvu spravedlnosti, aby do poledne 25. srpna (do 18:00 SELČ) redigovalo část dokumentu, který se týká prohledání sídla bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa agenty FBI. Soudce je následně prověří a poskytne ke zveřejnění. Ministerstvo se proti nařízení může odvolat, informují americká média.

Soudce Bruce Reinhart učinil překvapivé rozhodnutí, když mezi oběma protichůdnými požadavky médií a ministerstva spravedlnosti zvolil střední cestu, píše list The New York Times (NYT). „Věřím, že části tohoto přísežného prohlášení mohou být zveřejněny. Rozhodnutí, zda budou mít pro veřejnost význam, či nikoliv, už není na mně,“ prohlásil soudce.

Prohlášení připojená k soudnímu příkazu k domovní prohlídce obsahují detailní a citlivé informace o průběhu vyšetřování a téměř vždy jsou držena v tajnosti až do doby, než je podána obžaloba. „Veřejnost jednoduše nemůže mít pádnější důvody k tomu domáhat se maximální transparentnosti při průběhu tohoto případu,“ řekl právní zástupce jedné z mediálních organizací Charles Tobin.

Zástupce vlády naopak argumentoval, že ve hře je i jiný veřejný zájem, totiž na tom, aby „trestní vyšetřování probíhala bez jakýchkoliv překážek“. „Odtajnění prohlášení by mohlo narušit probíhající vyšetřování,“ řekl šéf oddělení kontrašpionáže na ministerstvu spravedlnosti Jay Bratt.

FBI se zajímala o krabice s dokumenty, které si Trump po volební porážce odvezl z Bílého domu. Podle zákona je měl předat Národnímu archivu. FBI si i z jeho trezoru odnesla jedenáct souborů přísně tajných dokumentů. „Důvodem, proč to FBI spustila, bylo zřejmě to, že se bývalý prezident mohl dopustit několika federálních zločinů, včetně porušení zákona o špionáži,“ řekl soudní reportér agentury AP Mike Balsamo.

Soudní boj se vede o zveřejnění místopřísežného prohlášení, kterým domovní prohlídku soudci ospravedlňovali. Agenti FBI čelí od republikánů a Trumpových fanoušků tak silné kritice, že je musel hájit i Trumpův bývalý viceprezident Mike Pence. „Tyto útoky na FBI musí skončit. Výzvy, aby FBI přišla o peníze, jsou stejně špatné jako výzvy ukončit financování policie,“ prohlásil Pence.

Pence by vypovídání o útoku na Kongres zvážil

Právě bývalý viceprezident nově prohlásil, že by zvážil, pokud by ho výbor pro vyšetření útoku na Kapitol z loňského 6. ledna pozval vypovídat. I to je další linie vyšetřování, ve které Donald Trump jako exprezident figuruje.

Trumpův prezidentský poradce Peter Navarro byl obviněn z pohrdání Kongresem, protože odmítl před vyšetřovacím výborem vypovídat. „Jsem jediným vysoce postaveným poradcem Bílého domu v dějinách této republiky, který kdy byl kriminálně obviněný kvůli něčemu takovému,“ uvedl Navarro.

Dalším ostře sledovaným případem je pokus Trumpova týmu zvrátit výsledky prezidentských voleb před dvěma lety. Před speciální velkou porotu musel předstoupit bývalý Trumpův právník Rudy Giuliani. Dlouhé hodiny vypovídal ve státě Georgia.