V bavorském Legolandu se srazily soupravy horské dráhy

V Legolandu v německém městě Günzburg se ve čtvrtek srazily dvě soupravy horské dráhy. Podle médií při nehodě utrpělo zranění nejméně 34 lidí. V zábavním parku při rozsáhlé operaci zasahovali hasiči a záchranáři se třemi vrtulníky. Podle listu Süddeutsche Zeitung mohla nehodu způsobit závada elektronického systému.

Jeden z vlaků horské dráhy Feuerdrache (Ohnivý drak) narazil u stanice do soupravy před ním, když prudce zabrzdila. Podle agentury DPA ani jeden z vlaků nevykolejil a ani z něj nevypadli cestující. Soupravy na této dráze jezdí rychlostí okolo 29 kilometrů za hodinu.

„Mezi zraněnými jsou dospělí i děti,“ uvedl mluvčí místní policie. Nejméně dva lidé mají zranění vážná. Podle agentury AP je na místě čtyřiatřicet zraněných, německá agentura DPA ale uvedla, že zraněných je jednatřicet, z toho deset dětí, jeden dospívající a dvacet dospělých.

Policie potvrdila, že zábavní park zůstal po nehodě otevřený. Návštěvníci uvedli, že nehodu zaznamenali až po telefonátech od známých nebo z médií. 

Na horské dráze se středověkou tematikou jezdí tři soupravy, každá z nich v řadách po dvou uveze dvacet lidí. Jízdy mají venkovní část, ale i tmavou vnitřní část, kde je interiér tematicky vyzdoben jako hradní síň nebo pokladnice.

Legoland, který provozuje britská společnost Merlin Entertainments, leží u dálnice mezi Stuttgartem a Mnichovem. Zábavní park byl otevřen v roce 2002 poté, co Günzburg zvítězil v konkurenci tří set dalších možných lokalit po celém světě. Nyní se v parku nachází deset tematických oblastí s více než šedesáti atrakcemi a jízdami.

Minulý týden zahynula při nehodě na horské dráze v zábavním parku v západoněmeckém Klottenu sedmapadesátiletá žena, která vypadla ze soupravy za jízdy. Následkům svých zranění podlehla. Příčina nehody zatím není jasná, zařízení bylo několik dní po nehodě pro návštěvníky uzavřeno.