„Ukrajina hrdinně brání Evropu před Ruskem,“ ocenila Čaputová v Kyjevě

Projev slovenské prezidentky Zuzany Čaputové v ukrajinském parlamentu (zdroj: ČT24)

Slovensko, Lotyšsko a Estonsko se přidají k vyšetřování válečných zločinů spáchaných na Ukrajině. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v úterý během návštěvy Kyjeva promluvila v ukrajinském parlamentu a podpořila co nejrychlejší vstup Ukrajiny do Evropské unie.

Ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktovová v úterý oznámila, že Slovensko, Lotyšsko a Estonsko se připojí k vyšetřování válečných zločinů spáchaných na Ukrajině. Ukrajina už identifikovala více než šest set Rusů podezřelých z těchto činů, přes osm desítek z nich už začala stíhat, uvedla. Mezi vyšetřovanými jsou Rusové všech hodností, „vrcholní vojenští představitelé, politici a agenti ruské propagandy“, dodala.

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan doufá, že se k vyšetřování přidají i další země. ICC podle Khana pracuje na otevření pobočky přímo v Kyjevě. Khan od začátku války již několikrát navštívil Ukrajinu.

Hlavní vyšetřování by mělo stát na ukrajinských úřadech, uvedla minulý týden Venediktovová. „Protože jenom my rozumíme své zemi, našim lidem, našemu prostředí,“ dodala. Svou roli by podle ní měl ale hrát i ICC v Haagu, a to při posuzování role ruského vedení v konfliktu, potenciálně i ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ukrajina a Evropská unie

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v úterý během návštěvy Kyjeva promluvila v tamním parlamentu a podpořila co nejrychlejší vstup Ukrajiny do Evropské unie. Připomněla i vojenský materiál, který Slovensko zemi dodalo na obranu před ruskou agresí. 

„Ukrajina hrdinně brání Evropu před Ruskem,“ řekla Čaputová. Ruského prezidenta Putina přirovnala k Adolfu Hitlerovi, napsal na sociální síti Telegram ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko. Prezidentka také slíbila, že se Slovensko postará o ženy a děti, které byly nuceny opustit své domovy. Během krátké návštěvy se prezidentka rovněž setkala se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Bratislava slíbila zveřejnit podrobnosti o cestě po návratu Čaputové na Slovensko.

Čaputová a Zelenskyj v Kyjevě
Zdroj: Ukrinform/News Pictures (ČTK)

Čaputová je teprve druhou hlavou státu, která promluvila v ukrajinském parlamentu od začátku ruské invaze 24. února. Minulý týden v Kyjevě vystoupil polský prezident Andrzej Duda. 

Český premiér Petr Fiala, jeho kolega z Polska Mateusz Morawiecki a nyní již bývalý šéf slovinské vlády Janez Janša byli v polovině března první západní představitelé, kteří se v tehdy ještě obleženém Kyjevě setkali se Zelenským. Slovenský premiér Eduard Heger se tehdy cesty odmítl účastnit.