Do Česka přijel vlak s ukrajinskými běženci, v tuzemsku jich už tisíce hledají ubytování a pomoc

Humanitárním vlakem, který pro ukrajinské uprchlíky v pátek večer do polského pohraničního města Přemyšle vypravily České dráhy, v sobotu do Bohumína dorazilo třináct žen a dětí. Další vlak s pomocí a možností ubytování vyjel z Brna. Mnozí běženci do Česka přijeli jinými způsoby a vnitro vnitra odhaduje, že zatím dorazilo mezi tisícem až dvěma tisíci lidí. Správa uprchlických zařízení ministerstva vnitra (SUZ) je propojuje s nabídkami ubytování zdarma. Z Ukrajiny už kvůli ruské invazi uprchlo přes 120 tisíc lidí.

Vláda očekává v první vlně asi pět tisíc uprchlíků z Ukrajiny. „Je to těžké mapovat. Máme otevřenou hranici mezi Slovenskem a Českou republikou. Odhadujeme, že v současné době to mohou být nižší tisíce,“ vysvětlil ministr vnitra Vít Rakušan po zasedání krizového štábu ministerstva vnitra. 

Podle něj oficiální cestu pobytových zařízení a žádosti o pomoc zvolily zatím jen stovky z nich. Mnoho z nich přichází po vlastní linii, řekl. Zatím mohou být ubytováni například u svých příbuzných a podobně. „Máme aktivováno pět tisíc míst, které jsme schopni okamžitě poskytnout. Mezitím hledáme další kapacity na státní úrovni, na krajských úrovních a samozřejmě nabízejí ubytování i soukromé osoby,“ uvedl ministr. 

Rakušan prohlásil, že si vláda nestanovila vrchní limit pro přijímání běženců z Ukrajiny. „Nebudeme říkat, kolik přijmeme. Prostě musíme pomáhat,“ dodal.  

Vyjádření ministra vnitra Rakušana po zasedání krizového štábu (zdroj: ČT24)

Humanitární vlaky

České dráhy a ministerstvo dopravy v pátek do Polska vypravily dva humanitární vlaky s celkovou kapacitou 1400 lidí. Vlak, který v sobotu dorazil do Bohumína, vezl asi 25 lidí. Část vystoupila v Polsku.

Druhý vlak v Polsku ještě čeká, zda se najdou zájemci, kteří by s ním chtěli odjet. I když je uprchlíků na ukrajinsko-polské hranici hodně, dopravu potřebuje na místě domluvit jen málo z nich. Většinu totiž na hranicích čekají jejich příbuzní, kteří je odvážejí.

Vlak, ve kterém se může ubytovat 400 až 800 ukrajinských uprchlíků, vyjel také v noci na sobotu z Brna. Následovat bude souprava se zdravotnickým materiálem. Ta se v Přerově spojí s vlakem vyslaným z Prahy. Další pomoc po železnici se prozatím chystá. 

Vratislav Vozník z iniciativy Železnice pomáhá řekl České televizi, že část vozů je plně připravena k tomu, aby v nich bydleli lidé na lůžkách, a část bude vybavena pro to, aby je mohli využívat lidé, kteří budou na místě pomáhat. 

„Náš vlak, který jede k ukrajinským hranicím, se rozpojí na dvě části. Jedna část se plánuje nechat na místě, druhá pojede zpět do České republiky se seniory, ženami a dětmi, kteří budou chtít využít nabídku ubytování v Česku,“ uvedl Vozník.

Studio ČT24: Humanitární vlaky pro ukrajinské uprchlíky (zdroj: ČT24)

Vlaky jsou pro uprchlíky zdarma. Státní dopravce vedle speciálních vlaků od pátku umožnil bezplatnou přepravu ve svých vlacích také ukrajinským občanům, kteří se budou chtít vrátit do své vlasti. Opatření má usnadnit přesun Ukrajinců hlavně do Bohumína, odkud je možné pokračovat přes Polsko na Ukrajinu, protože dráhy vlastní linku na Ukrajinu neprovozují.

Lidé se mohou hlásit s nabídkami ubytování

Ukrajiny do České republiky přijíždějí různými cestami nejen po železnici a Správa uprchlických zařízení ministerstva vnitra (SUZ) je propojuje s nabídkami ubytování zdarma.

„Aktuálně evidujeme asi tisíc nabídek ubytování z celé České republiky. Nabídky registrujeme, třídíme a momentálně jsme propojili několik zájemců s nabídkami na ubytování zdarma,“ uvedl mluvčí správy Jan Piroch. Podrobnější informace má podle něj zveřejnit ministerstvo vnitra v sobotu odpoledne.

SUZ sice registruje všechny nabídky, zájem má momentálně hlavně o ty hromadné, tedy o ty, které zahrnují alespoň dvacet pokojů. „Nabídky jednotlivých bytů nebo postelí k využití předáváme dál neziskovým organizacím nebo centrům na podporu integrace cizinců,“ dodal Piroch.

Lidé prchající z Ukrajiny před ruskou invazí mohou podle pátečního vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) do Česka přijet i s pasem bez biometrických parametrů a po příjezdu požádat o povolení k pobytu na čtyři měsíce. S tímto takzvaným vízem ke strpění budou moci také začít pracovat a zajistit si výdělek, nebudou muset čekat na zvláštní pracovní povolení.

Češi mohou Ukrajině pomoci nabídkou ochranných přileb, neprůstřelných vest či bezpilotních letadel, ale také léků, zdravotnického materiálu či peněz. Na Facebooku seznam potřebného materiálu vyvěsilo ukrajinské velvyslanectví

Kromě ochranných prostředků jde i o léky jako analgetika či protizánětlivé přípravky. Ze zdravotnického materiálu jsou potřeba různé druhy obvazů, zaškrcovadel, dlahy a ortézy či systémy pro nitrožilní infuze. Pro ženy a děti na hranicích mohou lidé nosit spací pytle a teplé deky, polštáře, karimatky, hygienické potřeby, baterie, stany či pláštěnky. Sběrným místem je v Praze Dům národnostních menšin na adrese Vocelova 3 a v Pardubicích kostel na Bílém Předměstí.

Velvyslanec Jevhen Perebyjnis v ČT24 uvedl, že se Ukrajině dostává hodně nabídek Čechů jet na Ukrajinu bojovat, takovou pomoc ale české zákony nedovolují.

Finanční pomoc je možné posílat buď přímo na speciální účet na Ukrajinu nebo přispět darem do sbírky Paměť národa nebo jiným dárcům uvedeným na dárcovském portálu Darujme.cz.

Lidé s auty mohou na internetu nabídnout pomoc s převozem lidí prchajících z Ukrajiny, nabídku termínu a místa s kontaktem zadávají na webové stránce Drive For Refugees. Podle aktuální informace na tomto webu je ale nyní na hranicích více lidí, kteří nabízí odvoz, než uprchlíků, kteří potřebují odvézt.

„Nejezděte na vlastní pěst a vyčkejte na zavolání či sms nebo e-mail konkrétní osoby nebo koordinátora,“ píše se na webu. Velvyslanectví taktéž uvádí web, na kterém je možné nabídnout pomoc uprchlíkům z Ukrajiny s ubytováním.

Z Ukrajiny uprchlo přes sto tisíc lidí

Z Ukrajiny do Polska uprchlo od začátku ruské invaze už zhruba 100 tisíc lidí. Podle agentury Reuters to novinářům řekl náměstek polského ministra vnitra Pawel Szefernaker. Zástupkyně vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Kelly Clementsová v rozhovoru se CNN v noci na sobotu uvedla, že válka z Ukrajiny vyhnala tento týden do okolních zemí už přes 120 tisíc lidí, nejvíce právě do Polska.

V pátek odpoledne vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi sdělil, že za první necelé dva dny bojů uprchlo z Ukrajiny přes 50 tisíc lidí. Další tisíce míří do Moldavska, Rumunska, Maďarska a na Slovensko. Většinou jde o ženy a děti, muži ve věku od 18 do 60 let musejí ve své vlasti zůstat a bojovat.

Celkem UNHCR odhaduje, že by mohlo z Ukrajiny kvůli válce uprchnout až pět milionů lidí. „Pracujeme s odhady od jednoho do tří milionů (uprchlíků, kteří zamíří) do Polska… a scénářem s jedním až pěti miliony v součtu všech sousedících zemí,“ uvedla mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Shabia Mantoová.