Americká diplomacie schválila prodej zbraní Tchaj-wanu za sto milionů dolarů

Americké ministerstvo zahraničí odsouhlasilo prodej zbraní Tchaj-wanu za sto milionů dolarů (přibližně 2,1 miliardy korun), aby ostrovní země mohla vylepšit systém protiraketové obrany Patriot. Informovala o tom americká vláda. Obchod ještě musí potvrdit Kongres.

Schválený prodej vojenského vybavení a služeb je v souladu s žádostí, kterou tlumočilo hospodářské a kulturní zastoupení Tchaj-peje ve Washingtonu, tedy v podstatě tchajwanská ambasáda.

„Tento navržený prodej slouží národním, ekonomickým a bezpečnostním zájmům USA tím, že podpoříme pokračující snahy příjemce o modernizaci svých ozbrojených sil a udržení spolehlivé obranyschopnosti,“ píše v prohlášení americká Agentura pro obrannou spolupráci.

Agentura očekává, že ostrovní stát materiál použije jako odstrašující prostředek vůči hrozbám v regionu, o Číně se ale výslovně nezmiňuje. Hlavními dodavateli mají být v případě konečného potvrzení kontraktu americké zbrojovky Raytheon Technologies a Lockheed Martin.

Čína utiskuje Tchaj-wan

Peking považuje demokratický Tchaj-wan za odpadlickou provincii a snaží se ho mezinárodně izolovat. Ostrovní republika, která čelí zvýšenému tlaku ze strany komunistů v Pekingu, se však považuje za nezávislou.

Agentura Kjódó připomíná, že jde o druhý prodej vojenského materiálu na Tchaj-wan od začátku volebního období amerického prezidenta Joea Bidena. Bílý dům přislíbil, že zemi pomůže udržovat dostatečnou úroveň sebeobrany.

Současná americká administrativa vyzývá Peking, aby s vojenským, diplomatickým a ekonomickým tlakem na Tchaj-pej přestal.