Pandemie ve světě: Rusko i Ukrajina hlásí dosud nejvíc nakažených, Japonsko zvažuje další opatření

Nejvyšší přírůstky pozitivně testovaných na koronavirus hlásí laboratoře v Rusku, na Ukrajině i v Německu. Japonsko kvůli šíření varianty omikron a nízkému procentu očkovaných uvažuje o zpřísnění opatření ve třinácti oblastech země – Tokio ve čtvrtek už zvýšilo výstrahu před nákazou na nejvyšší stupeň. Výrazný nárůst nově nakažených má i Slovensko, které znovu zaznamenalo téměř dvacet tisíc pozitivně testovaných. Zároveň se ale uvolnila pravidla pro lidi přijíždějící do země ze zahraničí.

On-line přenos

Koronavirus - únor

  • 7:54

    Čína ohlásila přes 1500 nových případů koronaviru, což je její nejvyšší denní údaj. Zpřísňuje opatření, o místo přišel starosta postiženého Ťi-linu.

  • 7:41
    Česko

    Testy v Česku v pátek potvrdily 8365 nových případů covidu-19, o 110 víc než ve stejný den předchozího týdne. Reprodukční číslo se blíží jedné. Mírně stoupl také počet případů podezření na opakovanou nákazu, a to o šest desítek na 1652. Ubylo přitom provedených testů.

  • 7:40

    SOBOTA 12. BŘEZNA

Už patnáctý den po sobě hlásí Rusko rekordní počty nakažených koronavirem. Laboratoře za čtvrtek evidují 168 201 nově potvrzených případů nákazy a 682 úmrtí pacientů s covidem-19.

V zemi s přibližně 146 miliony obyvatel se od začátku pandemie nakazilo více než 12,45 milionu lidí, z nichž podle vládního štábu 334 039 nákaze podlehlo.

Statistický úřad Rosstat oproti tomu udává prakticky dvojnásobný počet obětí pandemie. Tento rozdíl vláda vysvětluje tím, že statistici do údajů započítávají i zemřelé, u kterých se na nákazu přišlo až po smrti. Podle statistického úřadu od dubna 2020 do konce loňského roku v souvislosti s covidem zemřelo 662 486 lidí.

Na Ukrajině poprvé víc než 40 tisíc pozitivně testovaných

Ukrajina během čtvrtka zaznamenala rekordní přírůstek 43 778 nově potvrzených případů nákazy koronavirem a 174 úmrtí pacientů s covidem-19.

Deník Ukrajinska pravda upozorňuje, že podle odborníků by vzhledem k šíření nakažlivější varianty koronaviru omikron mohly denní přírůstky infikovaných v tomto měsíci dosáhnout až 60 tisíc. 

V zemi s přibližně čtyřiceti miliony obyvatel se od začátku pandemie nakazilo více než 4,2 milionu lidí, z nichž 100 983 nákaze podlehlo. Agentura Unian vysvětluje, že chybějí čísla a statistiky pochází z okupovaných území, tedy z Ruskem anektovaného Krymu a z části Doněcké a Luhanské oblasti ve východoukrajinském Donbasu. 

Slovensko má znovu téměř 20 tisíc případů za den

Na Slovensku přibylo ve čtvrtek 19 533 případů nákazy koronavirem a zemřelo 25 pacientů. Podle údajů poskytnutých zdravotnickými úřady bylo ve čtvrtek pozitivních více než 55 procent provedených PCR testů. Přitom 62 procent pozitivních výsledků měli testovaní, kteří neměli očkování.    

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Zuzana Eliášová podle webu cas.sk sdělila, že v současné době je ve slovenských nemocnicích 1841 pacientů s covidem-19. Ve vážném stavu jich je 268, z nichž 137 potřebuje plicní ventilaci. Téměř 75 procent hospitalizovaných není očkováno proti koronaviru, nebo má jen jednu dávku vakcíny.

Události: Slovensko uvolnilo pravidla pro vstup ze zahraničí (zdroj: ČT24)

Slovensko zároveň uvolnilo pravidla pro vstup ze zahraničí –⁠ karanténě se od nynějška vyhnou nejen očkovaní, ale taky lidi s prodělaným covidem, kteří se nakazili v posledním půlroce. Při cestě na Slovensko je ale třeba pamatovat na to, že pro ubytování platí přísnější pravidla než na hranicích. Ke covidovému certifikátu je třeba doložit ještě negativní test nebo doklad o posilující dávce.

Rekordní počty nakažených a vytížená testovací místa v Německu

Německo za uplynulý den zaznamenalo 248 838 nově potvrzených případů, což je nejvíc od začátku pandemie. Vyplývá to z údajů Institutu Roberta Kocha (RKI). Na rekordní hodnotu vzrostla i takzvaná sedmidenní incidence, která udává počet nově nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel v týdenním úhrnu. Momentálně činí 1349,5.

Ve čtvrtek zemřelo po nákaze koronavirem dalších 170 lidí, což je stejný počet jako před týdnem. 

Agentura DPA upozornila, že podle odborníků je skutečný počet nakažených mnohem vyšší, protože kapacity testování i možnosti trasovat kontakty jsou na mnoha místech na hranici možností. Některá města mají navíc už několik dní problémy s ohlašováním počtu nakažených.

Evropu čeká epidemicky klidnější období, předpovídá WHO. I díky vyšší proočkovanosti (zdroj: ČT24)

V Izraeli kleslo reprodukční číslo pod jedna

Naopak vlna varianty omikron už pomalu opadá v Izraeli. I tak v zemi stále přibývá přes 40 tisíc nových případů covidu-19 každý den. „Po mnoha týdnech kleslo reprodukční číslo pod hodnotu jedna, což znamená, že epidemie klesá. To ale neznamená, že by vše končilo, sestup může trvat dva, tři týdny, o čemž mluví i izraelští politici,“ informoval zpravodaj České televize v Izraeli David Borek.

V tuto chvíli je v Izraeli v nemocnicích skoro 1100 lidí ve vážném stavu, což je v zemi, která má podobný počet obyvatel jako Česko, v podstatě maximální hodnota podobná té z jara loňského roku. „Když Izrael zažíval vlnu varianty delta, tak počet těžce nemocných na JIP kulminoval někde kolem osmi set,“ připomněl Borek.

Zpravodaj ČT David Borek o epidemické situaci v Izraeli (zdroj: ČT24)

Japonsko hlásí nejvyšší počet vážných případů za čtyři měsíce, zvažuje další opatření

Počet vážných případů covidu-19 ve čtvrtek v Japonsku poprvé za čtyři měsíce překonal hranici jednoho tisíce, za poslední den vzrostl o 131 lidí na 1042. Je to nejvíce od září, kdy tato asijská země s téměř 126 miliony obyvatel zažívala pátou vlnu šíření nákazy poháněnou variantou delta. 

Ve čtvrtek se nákaza koronavirem v Japonsku potvrdila u dalších 96 748 lidí. Ve většině prefektur byla zavedena protikoronavirová opatření, která mají bránit šíření omikronu. Posilující dávku vakcíny v zemi přitom dosud obdrželo méně než pět procent obyvatel. 

Japonská vláda podle místních médií zvažuje prodloužení opatření ve třinácti oblastech včetně Tokia. Metropole ve čtvrtek zvýšila výstrahu před koronavirem na nejvyšší stupeň. Hlavní město zároveň revidovalo kritéria pro zavedení stavu nouze. O jeho vyhlášení požádá, pokud bude 30 až 40 procent nemocničních lůžek obsazeno pacienty ve vážném stavu či na kyslíku, nebo pokud dosáhne sedmidenní průměr nově nakažených 24 tisíc.