Východ USA bičuje zimní bouře, výstrahy se týkají desítek milionů lidí

Východ Spojených států se potýká se silnou zimní bouří. Poté, co způsobila problémy v některých jižních státech, se přesunula na sever a přinesla vydatné sněžení, silný vítr a také riziko pobřežních záplav do pásu od Severní Karolíny až po Maine. Na některých místech států New York, Ohio a Pensylvánie napadlo do pondělního rána více než třicet centimetrů sněhu. Výstrahy před různými extrémy počasí se týkají oblastí s osmdesáti miliony obyvatel. Desetitisíce odběratelů přišly o dodávky elektřiny, na Floridě řádilo tornádo. Aerolinky zrušily víc než tisíc letů.

Přívaly sněhu odborníci čekali především v oblastech dál od pobřeží. Podle americké Národní meteorologické služby (NWS) hrozí v částech New Yorku a okolních států nebezpečné podmínky na silnicích a výpadky proudu v důsledku silného větru a sněžení.

V Buffalu podle místní meteorologické stanice od nedělního večera do pondělních 02:00 místního času napadlo přes 25 centimetrů sněhu. „Wow! Poslední měření v jednu hodinu ráno ukázalo 4,6 palce (asi 11,5 centimetru) za poslední hodinu na letišti v Buffalu!“ hlásila pobočka NWS v tomto newyorském městě.

Sněhové úhrny by mohly místy dosáhnout až půl metru a lidé by měli zvážit jakékoli cesty z domu. Do pondělního dopoledne místního času napadlo v Buffalu podle meteorologů přes čtyřicet centimetrů sněhu, podobná nadílka je hlášena také z okresu Ashtabula na severovýchodě státu Ohio. 

V pobřežních oblastech včetně města New York zase hrozí místní přeháňky včetně sněhových. Sněžení se ale podle AP na pobřeží zatím měnilo v déšť. Předpověď pro New York slibuje také nárazy větru s rychlostí kolem sedmdesáti kilometrů za hodinu a na Long Islandu i kolem sta kilometrů za hodinu.

Plískanice a déšť hrozí také státům Massachusetts, Connecticut a Rhode Island. V Bostonu může vítr dosáhnout rychlosti i přes sto deset kilometrů za hodinu. V pobřežním massachusettském městě Salisbury vítr rozšířil požár, který zničil místní motel a další dvě stavení.

Čtyři státy vyhlásily stav nouze, na Floridě řádilo tornádo

Zimní bouře v neděli udeřila na jihovýchodě USA a v několika státech narušila dopravu i dodávky elektrického proudu. Bez elektřiny v pondělí ráno zůstávalo skoro dvě stě tisíc lidí, uváděl web PowerOutages.us. Státy Georgia, Jižní Karolína, Severní Karolína a Virginie vyhlásily stav nouze.

Na mezinárodním letišti v Charlotte v Severní Karolíně po nedělním zrušení asi dvanácti set letů, což bylo více než devadesát procent denního letového plánu, v pondělí neodstartovalo minimálně dalších dvě stě. V Atlantě bylo do brzkého nedělního odpoledne místního času zrušeno tři sta padesát letů. Spoje ruší i železniční dopravce Amtrak.

Na americkém jihovýchodě napadlo nejvíce sněhu v horách Severní Karolíny, řekl AP meteorolog NWS Marc Chenard. Úhrny tam prý přesáhly třicet centimetrů, několikacentimetrovou vrstvu sněhu hlásili i v částech Alabamy a Mississippi. V pondělí má podle NWS zimní bouře pomalu slábnout.

Národní meteorologická služba (NWS) také potvrdila, že jihozápad Floridy zasáhlo tornádo. Podle místní dálniční policie se přehnalo i přes mezistátní dálnici 75 poblíž města Naples a převrhlo nákladní automobil. Hlášena byla i lehčí zranění.