Herec Smollett rasově motivovaný útok zinscenoval, rozhodla porota v Chicagu

Horizont ČT24: Smollett podle poroty své přepadení zinscenoval (zdroj: ČT24)

Chicagský soud rozhodl, že si černošský herec Jussie Smollett vymyslel rasový a homofobní útok na svou osobu. Podle verdiktu napadení zinscenoval a mařil tím práci policie. Hrozí mu vězení a pokuta. Herec trvá na své nevině. Případ byl ve Spojených státech ostře sledován kvůli rasovému napětí ve společnosti.

Porota jednala více než devět hodin, než devětatřicetiletého herce, známého ze seriálu Empire o hiphopové dynastii, shledala vinným v pěti z šesti bodů obžaloby. Za každý hrozí tři roky vězení a peněžitý trest.

„Tento verdikt je zřetelnou zprávou od poroty, že pan Smollett udělal přesně to, co jsme tvrdili,“ hodnotil žalobce Dan Webb. O výši trestu soud rozhodne po Novém roce. Na herce podává žalobu v civilním procesu i město Chicago, které žádá 130 tisíc dolarů za zbytečnou policejní práci na fiktivním zločinu.

Případ vzbuzuje silné emoce

Smollett v lednu 2019 nahlásil policii, že ho na ulici napadli dva běloši, rasisticky a homofobně mu nadávali, dali mu na krk oprátku, polili ho bělidlem a vykřikovali hesla stoupenců tehdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Vyšetřování odhalilo trhliny v jeho výpovědi a policii přivedlo ke dvěma Nigerijcům, kterým měl Smollett za fingované napadení zaplatit. Oba to potvrdili. Herec ale jejich svědectví pod přísahou popřel a chce se odvolat.

„Na sociálních sítích a v dalších médiích byl souzen a odsouzen už před vystoupením u soudu. My ale věříme v odvolací soudy a v náš Nejvyšší soud státu Illinois,“ prohlásil Smollettův obhájce Nenye Uche. Případ komplikuje, že údajné napadení mělo být zločinem z nenávisti. Do obvinění herce se konaly demonstrace na jeho podporu.

Ve Spojených státech kauza stále budí velké vášně. Po sérii skutečných zločinů s rasovým podtextem, které vyvolaly obří protesty a ovlivnily i prezidentské volby, totiž ukazuje příslušníka menšiny, který ve společensky vypjaté chvíli simuloval zločin z nenávisti k získání vlastního prospěchu.