Soud potvrdil dvanáctileté vězení pro malajsijského expremiéra stíhaného za korupci

Malajsijský odvolací soud ve středu potvrdil dvanáctiletý trest vězení expremiérovi Najibu Razakovi, který je spojen s korupční kauzou vytunelování státního investičního fondu 1MDB. Verdikt zmařil Razakovy naděje, že se vrátí na politickou scénu, napsala agentura Reuters.

V loňském roce soud expremiéra shledal vinným ze zneužití moci, porušení důvěry a praní špinavých peněz v souvislosti s vyvedením peněz z fondu 1MBD (1Malaysia Development Berhad). Soud všechna dřívější rozhodnutí potvrdil. Verdikt byl ohlášen virtuálně přes aplikaci Zoom kvůli tomu, že jeden z právníků obhajoby se nakazil covidem-19.

Osmašedesátiletý Razak po vynesení rozsudku na tiskové konferenci tvrdil, že je nevinný, a řekl, že se odvolá k nejvyššímu soudu. Razak bude moci zůstat na svobodě na kauci do doby, než bude podáno konečné odvolání.

Razak vytvořil fond 1MBD v roce 2009 krátce po svém nástupu k moci. Původně měl sloužit k nastartování ekonomického rozvoje země. Fond však místo toho skončil v hlubokých dluzích a vyšetřovatelé z USA tvrdí, že bývalý premiér a jeho společníci z něj neoprávněně vyvedli asi 4,5 miliardy dolarů (asi 100 miliard korun), za něž nakoupili hotely, luxusní jachty, umění či šperky. Přes 700 milionů dolarů (přes 15 miliard korun) podle vyšetřovatelů skončilo přímo na Razakových účtech. Někdejší americký ministr spravedlnosti Jeff Sessions případ označil za nejhorší možnou formu kleptokracie.