Peru zasáhlo zemětřesení, hlášeno je několik lehce raněných

Peru zasáhlo zemětřesení o síle 7,5 stupně. Podle americké geologické služby USGS se epicentrum nacházelo v regionu Amazonas, který leží u hranic s Ekvádorem. Podle peruánského geofyzikálního ústavu IGP bylo epicentrum necelých sto kilometrů od města Santa María de Nieva. Ze severu Peru je hlášeno několik zraněných lidí a škody v podobě poničených budov.

V okrese La Jalca v regionu Amazonas se zřítila část kostela ze 16. století, tři lidé byli lehce zranění, řekl místní starosta Walter Culqui. Agentura AP dříve informovala o tom, že na severu Peru se zřítila věž, která byla součástí komplexu, jenž je považován za nejstarší katolický chrám v oblasti.

Poškozen je podle AP i kostel na jihu sousedního Ekvádoru. Otřesy byly cítit až v téměř osm set kilometrů vzdáleném peruánském hlavním městě Lima a také v Kolumbii či Brazílii.

Ačkoliv bylo zemětřesení extrémně silné, jeho ohnisko bylo relativně hluboko –⁠ ve 112 kilometrech, což je fakt, který obvykle znamená, že škody a následky jsou menší, uvedla AP. Podle IGP bylo takzvané hypocentrum v hloubce 131 kilometrů, uvedla agentura Reuters.

Zemětřesení jsou v Peru poměrně častá, jelikož se země nachází v takzvaném Ohnivém kruhu, kde se setkávají tektonické desky, a je to tudíž geologicky nejaktivnější oblast na Zemi.