Při výbuchu a požáru v prachárně na jihu Ruska zemřelo sedmnáct lidí

Nejméně sedmnáct lidí přišlo v pátek o život a devět dalších utrpělo zranění při explozi a následném požáru ve výrobně střelného prachu na jihu evropské části Ruska. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na ministerstvo pro mimořádné události a mluvčí oblastní záchranné služby.

Informace o neštěstí, které se odehrálo v městečku Lesnoj v Rjazaňské oblasti, se od začátku rozcházely. Postupně rostl počet zraněných i mrtvých. Ministerstvo pro mimořádné události původně sdělilo, že zemřelo sedm lidí a deset utrpělo zranění, z toho jeden postižený vážná. Mimo to nebyl znám osud devíti osob.

Hasiči po zlikvidování požáru z trosek zcela zničené budovy postupně vyprostili těla všech obětí, které zemřely na místě. Poslední podle agentury TASS až později odpoledne.

Předtím v popáleninovém centru oblastní metropole Rjazaně zemřel jeden z poraněných. Podle resuscitačního týmu, který muže transportoval, utrpěl popáleniny na osmdesáti procentech povrchu těla.

Střelný prachu, munice nebo průmyslové výbušniny

Podle ministerstva pro mimořádné situace neštěstí v dílně vyrábějící střelný prach závodu Elastik v Rjazaňské oblasti zavinilo „narušení technologického procesu“.

Zdroj agentury TASS z ruského vojensko-průmyslového komplexu později uvedl, že dotyčný provoz patřil soukromé společnosti a nacházel se v areálu závodu na výrobu syntetických vláken Elastik, který je už přibližně deset let v úpadku a nefunguje.

Jiný zdroj z pohotovostních služeb agentuře upřesnil, že se jedná o společnost s ručením omezeným Razrjad. Ta se podle svých webových stránek zabývá využíváním munice a jejích součástí, výrobou, skladováním a distribucí průmyslových výbušnin, prováděním prací s využitím informací tvořících státní tajemství a přepravou nebezpečných výrobních zařízení.