Výbor americké Sněmovny reprezentantů doporučil stíhání Bannona za pohrdání Kongresem

Události: Komise Sněmovny reprezentantů doporučila stíhání Steva Bannona (zdroj: ČT24)

Zvláštní výbor americké Sněmovny reprezentantů jednomyslně doporučil zahájení trestního stíhání vůči bývalému poradci exprezidenta Donalda Trumpa Steveu Bannonovi. Výbor žádá, aby čelil obvinění z pohrdání Kongresem kvůli tomu, že zcela ignoroval jeho obsílky a nedostavil se jako svědek v rámci vyšetřování povolebních násilností z 6. ledna. Celá dolní komora Kongresu by o stíhání Bannona měla hlasovat ve čtvrtek, uvedla agentura Reuters.

„Je ostudné, že nás pan Bannon dostal do této situace. Jeho 'ne' nebudeme považovat za odpověď,“ řekl šéf výboru Bennie Thompson. Podle něj má být obvinění z pohrdání Kongresem varováním i pro další svědky, kteří by stejně jako Bannon svým odmítnutím chtěli demonstrovat svou plnou loajalitu bývalému prezidentovi.

Výbor chce Bannona předvolat v rámci vyšetřování útoku na Kapitol z 6. ledna letošního roku. „Členové komise jsou přesvědčení, že jedním z hlavních iniciátorů násilností byl sám Donald Trump,“ informuje zpravodaj ČT ve Spojených státech David Miřejovský.

„Násilí spáchané toho dne bylo přímou reakcí na prohlášení Donalda Trumpa, která opakoval od volební noci až do 6. ledna, že volby vyhrál,“ prohlašuje zástupkyně republikánů ve vyšetřovacím výboru Liz Cheneyová.

Trump tento týden podal na výbor u soudu žalobu, protože podle něj neopodstatněně a nelegálně žádá záznamy Bílého domu z doby jeho prezidentství. Své někdejší spolupracovníky také instruoval, aby před výborem nevypovídali. Minulý týden výbor vyslechl například Jeffreyho Rosena, který byl na konci Trumpova mandátu úřadujícím ministrem spravedlnosti.

Podle exprezidenta, který chce v roce 2024 znovu kandidovat, se ho výbor před volbami snaží pouze zdiskreditovat. Vyšetřování označuje za pokračování honu na čarodějnice.

Vyšetřovací výbor tvoří sedm demokratů a dva zástupci republikánské strany, kteří dlouhodobě otevřeně vystupují proti Trumpovi. Zbylá místa republikánů zůstávají neobsazená.

Bannonovi hrozí rok vězení. Bát se ale spíš nemusí

Neuposlechnutí kongresové obsílky je zločin, za který v případě odsouzení hrozí až roční vězení. Pokud stíhání Bannona odhlasuje také sněmovna, kterou ovládají demokraté, bude o jeho zahájení rozhodovat ještě ministerstvo spravedlnosti.

Ministerstvo se v minulosti podobnými případy zabývalo jen vzácně. Televize CNN připomněla, že naposledy byl za podobnou věc někdo odsouzen zhruba před padesáti lety.

V případě Bannona je však pravděpodobné, že ministerstvo stíhání zahájí. „Kauza může proběhnout několikrát po celé soustavě federálních soudů. Od okresního soudu až po ten odvolací. Je možné, že se dostane i k Nejvyššímu soudu,“ myslí si právník William Banks. Proces bude nejspíš trvat roky a hrozba vězení je tak Bannonovi velmi vzdálená.

David Miřejovský k hlasování výboru o stíhání Steva Bannona (zdroj: ČT24)

Za útok na Kongres bylo podáno 630 žalob

Kvůli útoku na Kapitol už bylo podáno na 630 federálních žalob. V případě násilných útoků proti příslušníkům bezpečnostních složek hrozí odsouzeným vysoké tresty odnětí svobody.

Mnozí obvinění se snaží dostat z vazby, kde jsou už od začátku roku a mění výpovědi. Tvrdí například, že neútočili na policisty, ale naopak se snažili bezpečnostním složkám pomoci a pepřovým sprejem rozháněli násilníky.

Vyšetřovatelé ovšem shromáždili značné množství videozáznamů, díky kterým podle nich není problém zmapovat chování téměř kohokoliv v davu.

Útok na Kongres Spojených států vypuknul bezprostředně po meetingu, na němž Trump vystupoval. Desetitisíce svých přívrženců údajně burcoval k tomu, aby vyrazili směrem k sídlu legislativy, kde zrovna probíhala společná schůze obou komor, která měla formálně potvrdit vítězství Joea Bidena v prezidentských volbách.