Vyšetřování výbuchu v Bejrútu je znovu přerušeno, soudce chtěl zatknout vlivného politika

Hlavní soudce, který vyšetřuje loňský ničivý výbuch v bejrútském přístavu, byl v úterý pod silným politickým tlakem znovu nucen přerušit svou práci. Stalo se tak poté, co vydal v souvislosti s explozí zatykač na bývalého ministra financí Alího Hasana Chalíla.

V bejrútském přístavu loni v srpnu explodovaly tuny špatně uloženého dusičnanu amonného. O život přišlo přes dvě stě lidí, více než šest tisíc dalších osob bylo zraněno a část Bejrútu v okolí přístavu byla zničena. Libanonci explozi považují za důsledek zanedbání a korupce panující mezi nejvyššími politiky.

Obviněný exministr financí Chalíl je členem šíitského hnutí Amal, které je spojencem mocného radikálního hnutí Hizballáh. Vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh soudce Tárika Bitára tento týden ostře kritizoval, obvinil ho z politizace vyšetřování a vyzval úřady k jeho výměně.

V úterý podali Chalíl a další člen hnutí Amal k soudu žádost o odvolání soudce Bitára, čímž bylo vyšetřování již podruhé za necelý měsíc automaticky pozastaveno.

Libanonci požadují mezinárodní vyšetřování

Poprvé hrozilo Bitárovi odvolání po jeho oznámení z července, že chce stíhat vysoké představitele a že pozval k výslechu dosluhujícího premiéra Hasana Dijába, tři ministry a vysoce postavené bezpečnostní činitele. Nikdo z těchto lidí se však k výslechu nedostavil; parlament předvolaným nezrušil imunitu, zatímco Dijábova kancelář a tehdejší ministr vnitra Muhammad Fahmí Bitárovi neumožnili vyslechnout dva šéfy bezpečnostních agentur.

Bitárův předchůdce byl z vyšetřování odvolán v únoru poté, co v kauze obvinil z nedbalosti tehdejšího premiéra Hasana Dijába a tři exministry.

Odvolání Tárika Bitára by mohlo být poslední ranou pro vyšetřování. Je totiž velmi nepravděpodobné, že by se v současné atmosféře kauzy ujal v pořadí již třetí soudce. Rodiny obětí výbuchu už delší dobu požadují nezávislé mezinárodní vyšetřování.