Italskou Ligurii zasáhly rekordní srážky, způsobily záplavy a sesuvy půdy

Sever Itálie zasáhly přívalové deště a záplavy (zdroj: EBU)

Severní Itálii zasáhly v pondělí extrémně silné srážky. Nejvyšší stupeň varování kvůli nim vyhlásili v Piemontu, Lombardii a také Ligurii, kde za 24 hodin naměřili 927 milimetrů srážek. Za hodinu tam napršelo 181 milimetrů, což je nový italský rekord. Oblast se potýká se záplavami a sesuvy půdy, zraněné či mrtvé úřady nehlásí.

Nejhorší deště zasáhly Ligurii, především pak město Savona a stejnojmennou provincii. Regionální agentura pro životní prostřední ARPAL hlásí, že v obci Cairo Montenotte zaznamenali za hodinu přes 145 milimetrů srážek, v Urbe více než 178 milimetrů a ve vesnici Vicomorasso dokonce 181 milimetrů, což je nový národní rekord. 

V Rossiglione napršelo za 24 hodin 927 milimetrů vody, z toho 808 milimetrů během patnácti hodin. Vícero stanic v Ligurii pak naměřilo více než čtyři sta až pět set milimetrů. Za dvanáctihodinové období zaznamenali v Rossiglione 604 milimetrů a v Savoně 540 milimetrů srážek.

Rozvodněné řeky se vylily z břehů

Několik toků v oblasti se v důsledku dešťů rozvodnilo. Řeka Erro zaplavila obec Pontinvrea, Bormida se vylila z břehů v Cairo Montenotte a Letimbro ve městě Savona. V obci Quiliano strhl proud vody most. 

V Rossiglione zachránili hasiči třináct uvízlých motoristů, z budovy v obci Ponteinvrea evakuovali pět rodin. Některé silnice byly dočasně uzavřené, přerušena byla na některých místech i železniční doprava.

V další ligurské provincii Imperia byly zaplaveny mimo jiné části oblasti Camporosso, v ligurském hlavním městě Janově byly zavřeny školy a další veřejná místa. V provincii Alessandria v regionu Piemont zachránili hasiči 29 lidí, které ohrožovala rozvodněná řeka Orba v obci Ovada.