Manažer Hotelu Rwanda dostal 25 let vězení za terorismus. Podle odpůrců jde o politický proces

Na 25 let poslal v pondělí rwandský soud do vězení Paula Rusesabaginu, kterého shledal vinným z terorismu. Sedmašedesátiletý bývalý manažer, jehož příběh se stal předlohou filmu Hotel Rwanda, obvinění z teroru popírá a prohlásil, že k soudu byl unesen z Dubaje. Podle Rusesabaginovy dcery a právníka jednal soud na přání rwandského prezidenta Paula Kagameho, kterého byl Rusesabagina výrazným kritikem.

Podle soudkyně byl bývalý hotelový manažer členem ozbrojené skupiny FDLR (Demokratická síla pro osvobození Rwandy), která se dopouštěla násilí na civilistech. „Útočili na lidi v jejich domovech i na silnicích v autech, spáchali teroristické činy a pak se tím chlubili z natočených videí,“ konstatovala soudkyně Beatrice Mukamurenziová.

Obvinění čelilo také devatenáct dalších lidí. Rusesabagina se v minulosti k založení skupiny přiznal, popřel ale jakékoliv násilí či vraždy. Žalobci požadují doživotní vězení v devíti bodech obžaloby, kromě terorismu například kvůli žhářství, vraždě či zajímání rukojmích.

Rusesabagina se stal světovou celebritou poté, co jeho příběh zachytil film Hotel Rwanda z roku 2004. V době rwandské genocidy pracoval jako manažer luxusního hotelu v hlavním městě Kigali a prostory prestižního zařízení poskytl stovkám Tutsiů, kteří čelili genocidě ze strany Hutuů. Ti během sta dní zavraždili více než 800 tisíc lidí, převážně právě z tutsijské menšiny.

Oponent režimu

Svou slávu Rusesabagina využil k oponování rwandskému režimu prezidenta Paula Kagameho, který se podle něj dopouští porušování lidských práv. Úřady jej zadržely v Kigali po příletu z Dubaje a vláda naznačila, že bývalého manažera obelstila. Human Rights Watch upozornila, že zatčení se rovnalo vynucenému zmizení a porušilo mezinárodní právo.

Příznivci bývalého hotelového manažera označují soud za falešný. Proces je podle nich důkazem krutého zacházení s politickými oponenty ze strany hlavy státu.

Rusesabaginova rodina zdůrazňuje, že odsouzený je ve špatném zdravotním stavu.

Timothy Longman, který přednáší politologii na univerzitě v Bostonu a je autorem dvou knih o Rwandě, o procesu řekl, že „spadá do dlouhé historie umlčování opozice ve Rwandě“. „Tento verdikt v Rusesabaginově případu je téměř bezvýznamný, protože hlavní sdělení je, že nikdo ve Rwandě si nebude moci být jistý, pokud bude kritizovat Kagameho a vládnoucí Rwandskou vlastenecku frontu,“ upozorňuje Longman.

USA a Belgie proces zpochybňují

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price uvedl, že USA jsou rozsudkem znepokojeny. „Chybějící jistoty spravedlivého procesu vyvolávají pochybnosti o spravedlivosti rozsudku,“ uvedl Price.

Belgie uvedla, že se Rusesabaginovi nedostalo spravedlivého soudu. Mluvčí rwandské vlády ale řekl, že důkazy proti obžalovanému byly nezpochybnitelné. Podle něj jsou lidé ve Rwandě po vynesení rozsudku ve větším bezpečí.