Berlín koupí patnáct tisíc bytů od firem Vonovia a Deutsche Wohnen

Město Berlín koupí za 2,46 miliardy eur (62,2 miliardy korun) téměř patnáct tisíc bytů od společností Vonovia a Deutsche Wohnen, které nabízejí nájemní bydlení. Firmy to oznámily v pátek. Akvizice přichází jen několik dní před volbami do zastupitelstva německého hlavního města. Nedostatek bytů a rychle rostoucí nájmy se staly žhavým předvolebním tématem. Spolu s tímto hlasováním se má konat i poradní referendum o vyvlastnění obou bytových společností.

Deutsche Wohnen prodá městu 10 700 bytů, Vonovia pak 4250. Vonovia je v Německu největší firma zaměřená na pronájem bytů a nyní je v procesu převzetí svého menšího konkurenta Deutsche Wohnen. Spojením obou podniků má vzniknout bytový gigant zhruba s 550 tisíci byty v hodnotě více než osmdesát miliard eur.

S cílem získat pro transakci politickou podporu obě společnosti slíbily, že v Berlíně omezí pravidelné zvyšování nájmů. Rovněž nabídly k prodeji městu zhruba dvacet tisíc bytů za dvě miliardy eur. Skupina, která stojí za vyhlášením referenda, ale tyto návrhy kritizovala a v pátek zopakovala nesouhlas s transakcí. Ta byla oznámena v květnu.

Ředitel Vonovie Rolf Buch tvrdí, že cena je spravedlivá. „Tímto prodejem bytového fondu v Berlíně městským bytovým podnikům plníme hlavní slib daný berlínskému senátu. Prodáváme byty za spravedlivou cenu,“ řekl.

Transakce je v hlavním městě Německa považována za největší svého druhu za dlouhou dobu. Fond obecních bytů se zvýší přibližně na 355 tisíc, což je zhruba pětina z 1,67 milionu nájemních bytů v Berlíně. Vedení metropole usiluje o rozšíření bytového fondu prostřednictvím nové výstavby a nákupů. Doufá, že tak bude mít větší vliv na napjatou situaci na trhu s bydlením a že bude moci zpomalit zvyšování nájmů, uvedla agentura DPA.