Kalifornský guvernér Newsom podle prognóz přestál pokus o odvolání z funkce

Demokratický guvernér amerického státu Kalifornie Gavin Newsom odvrátil pokus o své odvolání. Vyplývá to z předběžných výsledků úterního referenda, v němž Kaliforňané hlasovali o politikově setrvání ve funkci. Informovaly o tom na základě svých prognóz agentura AP a televize CNN, ABC a NBC.

Hlasovací místnosti se uzavřely v úterý ve 20:00 místního času (05:00 SELČ). Po sečtení necelých dvou třetin hlasů se pro setrvání Newsoma na postu guvernéra nejlidnatějšího státu USA vyslovilo zhruba 67 procent voličů.

Kalifornie je baštou Demokratické strany. Pokud by byl Newsom z funkce odvolán a nahrazen republikánským guvernérem, bylo by to velké překvapení a zároveň politická pohroma pro demokraty. Kalifornského guvernéra přijel den před hlasováním osobně podpořit prezident Joe Biden.

„Jsem pokorný a vděčný milionům a milionům Kaliforňanů, kteří uplatnili své základní volební právo,“ řekl Newsom podle agentury Reuters ve svém vítězném projevu v kalifornském hlavním městě Sacramento.

Právě skončené referendum je známé jako „odvolací volby“. Při nich je voličům pokládaná otázka, zda si přejí nebo nepřejí jistého činitele ve funkci. Letos mohli podpořit některého ze 46 uchazečů o Newsomův post, z nichž ten nejúspěšnější by se stal novým guvernérem v případě, že by více než 50 procent hlasujících podpořilo sesazení toho stávajícího. Největší šance z Newsomových vyzyvatelů se před hlasováním dávaly republikánu Larrymu Elderovi.

Migrace, kriminalita, covid

Aby se návrh na odvolání dostal až do stadia hlasování u volebních uren, musí političtí kritici podat petici, ve které uvedou své stížnosti. Zároveň je důležité shromáždit dostatek podpisů, které by odvolání do uzávěrky podpořily. Signatáři mají potom třicetidenní lhůtu, v níž mohou svůj podpis stáhnout.

Organizátoři petic za guvernérův konec v čele Kalifornie původně svoji snahu spojovali s Newsomovými kroky kolem imigrace nebo kriminality. Ústředním tématem se ale nakonec stala pandemie covidu-19 a relativně přísná karanténní opatření, která západoamerický stát zavedl. 

Největší nárůst signatářů organizátoři zaznamenali na konci roku 2020 poté, co se objevily fotografie Newsoma bez roušky na večeři v luxusní restauraci The French Laundry. V té době guvernér radil všem Kaliforňanům, aby zůstávali doma a nosili všude ochranu dýchacích cest.