Putin s Lukašenkem chtějí jednotný obranný prostor nebo trh energií

Ruský prezident Vladimir Putin a běloruský vůdce Alexandr Lukašenko se v Moskvě shodli na 28 programech integrace svých zemí. Dohodli se přitom na vytvoření jednotných energetických trhů a rovněž společného obranného prostoru. Podle agentury TASS o tom oba prezidenti informovali po jednání.

Lukašenko přijel do Moskvy zjevně posílit proces integrace obou zemí, které již formálně jsou ve svazovém státu. V minulosti se však běloruskému autoritářskému vůdci do rychlého spojení s Ruskem příliš nechtělo. Rozsáhlé protesty po loňských prezidentských volbách ho zřejmě přiměly k přizpůsobení postoje.

Putin po jednání oznámil, že Rusko a Bělorusko „se dohodly na všech 28 svazových programech“. Jde o programy „zaměřené na sjednocení legislativy Ruska a Běloruska v různých oblastech hospodářství, na vyrovnání podmínek pro činnost ekonomických subjektů obou zemí, budování společných finančních a energetických trhů, dopravního prostoru, na utváření a realizaci společné průmyslové a zemědělské politiky“.

Lukašenko, který si stále zakládá na tom, aby vyhlížel jako rovnocenný partner Putina, v této souvislosti zdůraznil, že hlavním dokumentem, o němž dnes jednali, byl ten, který se týká rovných práv ruských a běloruských hospodářských subjektů.

Putin sdělil, že budou podepsány dokumenty týkající se vytvoření jednotných trhů s energiemi obou zemí, včetně ropy, plynu a elektřiny. Dokument o jednotném trhu s plynem by podle něj měl být podepsán do 1. prosince roku 2023. Šéf Kremlu dodal, že cena této energetické suroviny v příštím roce zůstane pro Bělorusko na stejné úrovni jako letos. Poznamenal, že v plánu je také vytvoření společného platebního prostoru.

Další plány

„Diskutovali jsme i o otázkách budování jednotného obranného prostoru a zajištění bezpečnosti svazového státu na vnějším obvodu,“ informoval rovněž Putin. Lukašenko k tomu poznamenal, že v případě nutnosti Rusko a Bělorusko mohou „vytvořit absolutně těsné vztahy, ještě silnější než v unitárním státu“. „Budeme stupňovat společná opatření proti společným výzvám a hrozbám,“ dodal.

Putin, pokud jde o spojování obou zemí, podle agentury TASS nevyloučil možnost vytvoření „někdy v budoucnu“ společného parlamentu. Zatím to ale s Lukašenkem neprojednávali.