Dokončení plynovodu Nord Stream 2 se blíží. Svařena je poslední část

Poslední část potrubí plynovodu Nord Stream 2 je svařena. Teď poputuje na dno Baltského moře v jeho německé části a propojí se se zbytkem přepravní soustavy. Oznámilo to konsorcium Nord Stream AG, které potrubí buduje. Očekává se, že ruská plynárenská společnost Gazprom začne touto cestou dodávat plyn do Německa v říjnu.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov podle agentury Interfax avizoval, že Nord Stream 2 zahájí provoz v příštích dnech. Projekt zhruba za jedenáct miliard dolarů (přes 235 miliard korun) má roční přepravní kapacitu 55 miliard metrů krychlových. Paralelní potrubí Nord Stream 1 má stejnou kapacitu a v provozu je od roku 2011.

Potrubí v projektu Nord Stream 2 obchází území Polska a Ukrajiny, které tak už nebudou dostávat tranzitní poplatky jako dosud, a přijdou rovněž o část svého diplomatického vlivu. Dlouho se proti baltskému plynovodu stavěl i Washington. Ten ale v červenci uzavřel s Berlínem dohodu, která umožnila dokončení potrubí bez uvalení dalších amerických sankcí.

Plynovod Nord Stream 2
Zdroj: Wikipedia.org/nord-stream2.com

Práce na Nord Stream 2 začaly v roce 2018. Plyn z 1230 kilometrů dlouhého potrubí by měl pokrýt potřeby 26 milionů domácností. Kromě Gazpromu ho financovala pětice evropských společností, a sice OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper a Shell. První plyn by do Německa měl touto cestou dorazit druhou ze dvou potrubních linek Nord Streamu 2, která byla dokončena už v červnu.

Tranzit plynu musejí ještě schválit německé úřady. Gazprom před nedávnem předeslal, že chce ještě letos tímto potrubím dodat 5,6 miliardy metrů krychlových plynu.

Přes Nord Stream 1 se v prvních sedmi měsících tohoto roku přepravilo 33,7 miliardy metrů krychlových plynu, což je více než ve stejném období loni. V dosud rekordním roce 2020 to bylo 59,3 miliardy metrů krychlových.

Drahé energie

Evropa v posledních měsících čelí prudkému růstu cen zemního plynu a elektřiny. Drahé energie zvyšují inflaci a podle analytiků by mohly ohrozit i zotavování evropské ekonomiky z dopadů pandemie.

Ceny energií rostou, přestože je léto, kdy bývá poptávka nižší. To znamená, že v zimě může být situace ještě horší, poznamenává agentura Bloomberg. V Německu drahé energie v srpnu přispěly k růstu inflace na maximum od roku 2008.

Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že Spojené státy ve sporu o Nord Stream 2 hájily své hospodářské zájmy, protože chtěly Evropě vnutit svůj zkapalněný zemní plyn, který je dražší a který získávají technologií frakování potenciálně znečišťující životní prostředí. Plyn dodávaný z Ruska je „čistší, levnější a spolehlivější“ než ten americký, opakovaně tvrdí ruský prezident.