Juan Carlos podle tisku touží po návratu domů. Exil v Emirátech se stal zlatou klecí

Bývalý král Juan Carlos I. by se rád vrátil do Španělska, které opustil vloni kvůli finančním a daňovým skandálům. Pro návrat ale nenastala vhodná doba, protože bývalá hlava státu stále nevyřešila své problémy s daňovými úřady, uvádějí španělské noviny. Třiaosmdesátiletý monarcha se přesně před rokem uchýlil do Spojených arabských emirátů, kde však údajně trpí samotou.

Deník El País popsal denní režim Juana Carlose I. jako poněkud monotónní. „Četba španělského tisku je jednou z aktivit, kterými zaplňuje dlouhé nudné hodiny svého zlatého ústraní v Abú Zabí,“ uvedl list. Mezi dalšími častými aktivitami je sledování filmů či rehabilitace.

„Jeho největším nepřítelem je samota,“ dodal list. Juana Carlose I. pravidelně navštěvují dcery a mluví po telefonu s pár věrnými ve Španělsku. Vyhýbá se ale tisku a v uplynulém roce neposkytl žádné veřejné vyjádření. Jeho stanoviska občas tlumočí jeho advokáti.

Zemře v exilu?

Návrat do Španělska ale zatím nepřipadá v úvahu, protože bývalému králi se nepodařilo vyřešit své problémy s daňovými úřady a trestními orgány, míní konzervativní deníky El Mundo a ABC. Podle deníku El País různá vyšetřování místo toho, aby brala konce, otevírají úřadům další náměty k prošetření. Španělská novinářka Pilar Eyreová agentuře DPA řekla, že se bývalý král do země zřejmě nikdy nevrátí. „Zemře v zahraničním exilu,“ domnívá se Eyreová.

Juan Carlos I. byl dlouhá léta jednou z nejpopulárnější hlav států v Evropě. Konec jeho vlády ale poznamenalo více finančních a daňových skandálů. Kvůli tomu také přenechal v roce 2014 trůn svému synovi Felipemu VI. Svůj odchod ze Španělska odůvodnil tím, že nechce ztěžovat pozici svému následníkovi. Krok ale vyvolal kritiku. Například menší vládní uskupení Unidos Podemos ho označilo za útěk před spravedlností. Advokáti bývalého monarchy ale tvrdí, že jejich klient je k dispozici španělským soudům.

Juan Carlos I. je vyšetřován ve více kauzách daňových úniků či praní špinavých peněz. Zřejmě nejzávažnějšímu vyšetřování čelí ve Švýcarsku. Tamní úřady prošetřují převod několika desítek milionů eur, které v roce 2011 tehdejší král a jemu blízké osoby a nadace přijali ze Saúdské Arábie.

Vyšetřovatelé se domnívají, že se mohlo jednat o nelegální platbu za to, že skupina španělských firem získala v arabském království velkou zakázku na stavbu vysokorychlostních železničních tratí. V uplynulých měsících Juan Carlos I. uhradil španělskému ministerstvu financí několik nedoplatků na dani. Podle médií se tak snaží vyhnout tomu, aby případy skončily před soudem.