Americký Kongres schválil přes dvě miliardy dolarů na obranu Kapitolu a pro afghánské spojence

Americký Kongres ve čtvrtek schválil soubor zákonů v objemu asi 2,1 miliardy dolarů (45 miliard korun). Asi polovina financí má za cíl podpořit bezpečnost Kapitolu, na který 6. ledna zaútočili příznivci tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa. Druhá polovina má umožnit evakuaci Afghánců, kteří ve své vlasti pomáhali americkým vojákům. Informovala o tom agentura Reuters.

Soubor opatření nejprve poměrem 98 ku 0 hlasům schválil Senát a poté ho poměrem 416 ku 11 hlasům odsouhlasila i Sněmovna reprezentantů. Než vejde v platnost, musí ho ještě stvrdit svým podpisem prezident Joe Biden.

Přibližně jedna miliarda doladů půjde na kompenzaci letošního útoku na Kapitol a na zajištění bezpečnosti budovy do budoucna. Hlavní část by měly dostat jednotky národní gardy, které byly po nepokojích z 6. ledna několik měsíců k ochraně sídla Kongresu nasazeny. Další půjde na posílení bezpečnostních opatření v budově a také policejním oddílům Kapitolu, které je budou moci využít na přijetí nových členů či zaplacení přesčasů těm stávajícím.

Do budovy Kongresu v den volební schůze 6. ledna vtrhly stovky příznivců končícího republikánského prezidenta Trumpa, který od listopadových voleb soustavně šířil dezinformace o tom, že mu bylo ukradeno vítězství. Cílem davu bylo zabránit zákonodárcům v potvrzení volebního vítězství demokrata Bidena.

Polovina pro Afghánce

Něco přes jednu miliardu dolarů je podle agentury Reuters určeno na evakuaci překladatelů a dalších Afghánců, kteří v uplynulých dvaceti letech pracovali v Afghánistánu pro americké složky, a na poskytnutí humanitární pomoci pro předpokládanou vlnu uprchlíků z Afghánistánu. Tam roste násilí a moc povstaleckého hnutí Taliban v souvislosti se stahováním zahraničních vojsk.

„OSN odhadla, že počet afghánských uprchlíků by mohl v několika příštích měsících stoupnout na pět set tisíc,“ uvedl demokratický senátor Patrick Leahy.

Jeden let už dorazil

Jeden evakuační let do Spojených států již v pátek dorazil. Komerčním letadlem přicestovalo 221 Afghánců se speciálním vízem pro osoby, které pracovaly s americkými vojáky. Na palubě letadla byly i desítky dětí.

Evakuace podle AP ukazuje na nejistotu Washingtonu ohledně toho, jak se bude afghánskému vedení dařit poté, co zemi v nadcházejících týdnech opustí poslední Američané. Stahování amerických jednotek z této neklidné asijské země má být zcela završeno k 31. srpnu.

Od roku 2008 se již díky stejnému programu do USA přesunulo asi 70 tisíc afghánských občanů. Nejbližšími lety by mělo přicestovat zhruba sedm set dalších jejich krajanů, kteří jsou nejdále v procesu vyřizování víza.

Afghánce v jejich nové domovině přivítal americký prezident Joe Biden: „Především bych chtěl těmto statečným Afgháncům poděkovat, že stáli po boku USA. Jsem hrdý, že můžu nyní říci ‚Vítejte doma.‘“ Také americký ministr zahraničí Antony Blinken a ministr obrany Lloyd Austin vyzdvihli práci afghánských občanů po boku Američanů. Zprostředkováním jejich přesídlení daly USA podle nich najevo, že si uvědomují svůj závazek vůči těmto lidem.

Program pomoci tlumočníkům, kteří pracovali ve prospěch české armády v Afghánistánu, a jejich rodinám, schválila také české vláda. Program předpokládá finanční pomoc i možnost azylu. Podle ministra obrany Lubomíra Metnara ale kvůli bezpečnosti a ochraně možných účastníků programu nelze zveřejnit počty tlumočníků ani další specifikaci pomoci.