Pandemie ve světě: Počet nově nakažených v Tokiu poprvé překonal tři tisíce za den, Sydney prodloužilo uzávěru

Tokio potvrdilo rekordních 3177 nových případů za den a virus se rychle šíří i v dalších částech Japonska. Denní přírůstky nákaz se nedaří navzdory několik týdnů trvajícímu lockdownu snížit ani v australském Sydney, tamní úřady proto o další měsíc prodloužily uzávěru města. Britská vláda rozhodla, že plně naočkovaní občané zemí EU a USA budou smět do Anglie, aniž by museli do izolace. Německo zřejmě od srpna rozšíří povinnost testování při příjezdu do země. Izrael umožní očkovat děti od pěti let, pokud jim hrozí vážný průběh nemoci.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

Dosavadní denní rekord překonal počet nově nakažených nejen přímo v Tokiu, ale i v celém Japonsku – za posledních 24 hodin se nákaza potvrdila u více než devíti tisíc lidí. Dosavadní maximum bylo 7958 nakažených, které Japonsko zaznamenalo letos 8. ledna. 

Až dosud se země vyhnula zničujícímu šíření nákazy, jaké postihlo například Indii, Indonésii či USA, ale pátá vlna poháněná převážně vysoce nakažlivou variantou delta nyní zatěžuje nemocnice v Tokiu, které právě hostí olympijské hry. Stoupající čísla na ně tak vrhají stín a vyvíjejí tlak na vládu premiéra Jošihida Sugy, aby přijala přísnější opatření. Organizátoři Her přislíbili, že zavedou odpovídající opatření, aby zajistili „bezpečné Hry“. Počet nakažených mezi sportovci a dalšími osobami spojenými s Hrami je podle nich velmi malý.

Japonská vláda v Tokiu vyhlásila od 12. července do 22. srpna už čtvrtý nouzový stav. Vyzvala restaurace a bary, aby přestaly servírovat alkohol a zavíraly časně. Některé podniky ale tuto výzvu ignorovaly s tím, že vláda zaostává s rozdělováním finančního příspěvku, který jim má pomoci pokrýt ztráty. Mnoho lidí, především pak mladších, je z pokračujících omezení unaveno a začínají chodit více ven.

Japonský premiér v úterý prohlásil, že země neplánuje zastavit probíhající olympiádu navzdory rekordnímu nárůstu počtu nakažených. Dodal, že se „vládě podařilo zajistit nový lék, který snižuje riziko vážného průběhu nemoci o sedmdesát procent a který se bude od nynějška používat“. Neupřesnil ale, o jaký preparát se jedná. 

Guvernérka japonské metropole Juriko Koikeová uvedla, že stoupající počet vážných případů nutí nemocnice přidávat lůžka. „Situace je opravdu vážná, lékaři už dříve říkali, že jakmile denní přírustek nakažených přesáhne dva tisíce, tak už bude mít zdravotnictví vážné problémy a nemuselo by to zvládnout. Teď vidíme, že to je dokonce přes tři tisíce a lékaři říkají, že pokud delší dobu několik dní po sobě skutečně bude přibývat dva až tři tisíce denně, tak problémy nastanou,“ přiblížila zpravodajka ČT na Dálném východě Barbora Šámalová.

Zatím ale nejsou podle ní informace o tom, že by nebyl dostatek lůžek. Podotkla však, že údaje, které zveřejňuje japonská vláda, nejsou úplně aktuální. Poslední byly z počátku týdne a říkaly, že lůžka jsou vytížená z 58 procent. Aktuální situace už může být podle Šámalové ale trochu jiná.

Podle guvernérky Tokia byla také většina starších lidí už plně očkována a počty nemocných mezi nimi klesly. Mezi nově nakaženými tak podle ní nyní dominují nenaočkovaní mladí lidé. K úterku dostalo kompletní očkování 25,5 procenta japonských obyvatel, mezi staršími obyvateli je to téměř sedmdesát procent. Japonsko má více než 126 milionů obyvatel.

Zpravodajka ČT Šámalová: Situace je vážná (zdroj: ČT24)

Sydney o měsíc prodloužilo uzávěru

Australské úřady o další měsíc prodloužily uzávěru největšího města Sydney, kterému se navzdory několik týdnů trvajícímu lockdownu nedaří snížit denní přírůstky nákaz. Za poslední den stát Nový Jižní Wales, jehož je Sydney metropolí, zaznamenal 177 nových případů infekce, o den dříve to bylo 172 případů.

Uzávěra měla původně skončit v pátek, podle středečního oznámení premiérky státu Gladys Berejiklianové ale restrikce potrvají až do 28. srpna. Uvolnění opatření naopak ohlásily státy Viktorie a Jižní Austrálie.

V Sydney a okolí, kde žije přes šest milionů lidí, obyvatelé nesmějí opouštět domovy s výjimkou cesty do zaměstnání, k lékaři či na nákup potravin. Obavy zde vyvolává rostoucí počet lidí infikovaných vysoce nakažlivou variantou delta. Počty nakažených ve státě Nový Jižní Wales jsou nejvyšší od března.

V boji s koronavirem byla Austrálie doposud úspěšnější než mnoho jiných států s vyspělými ekonomikami. Podařilo se jí to díky rychlému uzavření hranic, důslednému trasování kontaktů a krátkým přísným uzávěrám. Od začátku pandemie země zaznamenala jen něco přes 33 200 případů koronavirové nákazy a 920 lidí tam v důsledku nemoci covid-19 zemřelo. Naopak tempo očkování je pomalé.

„Před vámi čeká 401 032 lidí,“ oznámila vládní stránka zájemcům o očkování v Jižní Koreji

Jižní Korea patřila na začátku pandemie mezi modelové země díky způsobu, jakým se jí dařilo držet nákazu na uzdě. Nyní ji ale sužuje nejhorší epidemická vlna a počty nakažených lámou denní rekordy, aktuáně bylo ohlášeno 1896 nových případů. Navíc v zemi vázne očkování a vláda je tak pod palbou kritiky.

Když se zkusili Jihokorejci tento měsíc připojit k vládní stránce, kde si mohli zaregistrovat termín očkování, otevřelo se okno, které je informovalo, že je čeká „malé zpoždění“, napsal zpravodajský server The New York Times. „Před vámi čeká 401 032 lidí,“ stálo na jednom z těchto oken, které zoufalí Jihokorejci sdíleli v podobě screenshotu na internetu. „Předpokládaný čas vašeho čekání: 111 hodin, 23 minut a 52 vteřin,“ stálo na vládním webu.

Jižní Korea patří mezi nejméně proočkované země ze skupiny G20, ke středě dostalo alespoň jednu dávku očkování jen 34,9 procenta z 52 milionů obyvatel. Ostatní rozvinuté země mají 55 až 70 procent naočkovaných obyvatel.

Kritici uvádějí, že vláda usnula na vavřínech svého raného úspěchu v boji s pandemií a neodhadla, jak naléhavě si Jižní Korea potřebuje zajistit dávky očkování. A tyto chyby se nyní projevují ve chvíli, kdy je země proti koronaviru nejzranitelnější. 

Plně naočkovaní cestující z EU a USA budou smět do Anglie bez izolace

Britská vláda ve středu rozhodla, že plně naočkovaní občané zemí Evropské unie a Spojených států budou moci od 2. srpna cestovat do Anglie, aniž by museli do desetidenní izolace. Nové opatření má platit pro cestující ze zemí, které britská vláda pokládá za nízce či středně rizikové. Českou republiku Londýn považuje za středně rizikovou.

Cestující, kteří se chtějí vyhnout karanténě, musí být naočkováni jednou z vakcín, které uznává Evropská unie nebo Spojené státy, tedy Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Nadále bude platit povinnost prokázat se před odletem negativním PCR testem a absolvovat další PCR test druhý den po příjezdu do země. 

Změna usnadní cestování nejen občanům unijních zemí a USA, ale i Britům, kteří žijí v zahraničí. Zatímco mnoho zemí EU uznává zdravotnický pas vydaný v Británii, Spojené státy minulý týden uvedly, že pro britské občany neplánují uvolnit přísná cestovní opatření.

Německo možná rozšíří povinnost testování při příjezdu do země

Německo by mohlo uspíšit rozšířenou povinnost testů při cestách do země z ciziny. Lidé, kteří nebudou očkovaní či neprodělali covid-19, budou muset mít asi už od 1. srpna potvrzení o negativním testu i při cestách autem či vlakem. Podle agentury DPA to řekl v úterý večer bavorský premiér Markus Söder (CSU) v televizi ARD. Podle DPA se povinnost testů i pro cesty pozemní dopravou do Německa původně zamýšlela od 11. září.

„Pravidlo je relativně jednoduché, každý, kdo dorazí, ať autem, vlakem či letadlem, bude potřebovat test,“ řekl Söder. Nyní platí tato povinnost jen pro lidi, kteří do Německa přiletí letadlem. Söder se nevyjádřil, zda se tato povinnost bude týkat i očkovaných a lidí, kteří covid-19 prodělali. Už dříve ale podle DPA spolkový ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) uvedl, že kdo prokáže očkování či vyléčení z covidu-19, „samozřejmě žádný test nepotřebuje“.

Podle Södera i Seehofera budou kontroly potvrzení o bezinfekčnosti na silnicích namátkové. Kontroly na hranicích Söder vyloučil.

Izrael umožní v individuálních případech očkovat děti od pěti let

Izrael od 1. srpna umožní očkovat proti covidu-19 děti ve věku od pěti do jedenácti let, kterým by při nákaze hrozily vážné komplikace či smrt. „Jde o zvláštní povolení a každé očkování se bude zkoumat jednotlivě,“ řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví. „Očkování (všech) dětí ve věku od pěti do 11 let se v této fázi nedoporučuje,“ dodalo ministerstvo a zdůraznilo, že očkování je doporučeno těm nejzranitelnějším. Už začátkem června izraelské úřady zpřístupnily očkování dětem od 12 do 16 let.

Podle směrnice ministerstva může být dětem mezi pěti a jedenácti lety s těžkým chronickým onemocněním plic, vážnou imunosupresí, poruchami nervového vývoje, srpkovitou anémií, chronickým srdečním selháním, plicní hypertenzí nebo vysokým stupněm obezity podána dávka vakcíny od společností Pfizer a BioNTech v objemu 0,1 mililitru, což je třetina standardní dávky.