Papež se poprvé od operace objevil na veřejnosti, z balkonu nemocnice přednesl modlitbu

Papež František se poprvé od plánovaného operačního zákroku objevil na veřejnosti. Podle přítomných se zdál v dobré kondici, když vyšel na balkon římské kliniky Gemelli a přednesl pravidelnou nedělní modlitbu, které naslouchaly stovky lidí. Čtyřiaosmdesátiletému papeži lékaři minulou neděli odebrali část tlustého střeva.

Celé papežovo vystoupení trvalo asi deset minut, během nichž četl z připravených poznámek, k nimž přidal i několik improvizovaných komentářů. Podle zpravodaje agentury Reuters se zdálo, že mu místy mírně dochází dech, zatímco agentura AP uvádí, že pontifex měl slabý hlas. František přišel o část plic už v mladém věku, kdy ještě působil ve své rodné Argentině.

Stovky přihlížejících křičely „Ať žije papež!“, přičemž Františkovu vystoupení přihlíželi z dalších balkonů kliniky někteří lékaři a pacienti. Po papežově boku se objevilo několik dětí, které se v nemocnici rovněž zotavují.

František přednesl nedělní modlitbu Angelus z balkonu nemocnice Gemelli
Zdroj: Guglielmo Mangiapane/Reuters

„Ze srdce vám děkuji,“ prohlásil papež, který svou hospitalizaci označil za příležitost porozumět tomu, „jak je důležitá dobrá zdravotní péče, která je dostupná pro všechny, jako je to v Itálii i dalších zemích“. „O tuto drahocennou věc nesmíme přijít,“ poznamenal papež a ocenil práci všech přítomných lékařů, sester a dalších zaměstnanců nemocnice.

František byl hospitalizován poprvé od roku 2013, kdy byl zvolen hlavou katolické církve. Poprvé od svého nástupu do Vatikánu také nepřednesl nedělní modlitbu z balkonu na Svatopetrském náměstí, vyjma období, kdy byl na zahraničních cestách.