Slovensko otevřelo všechny přechody a zavedlo karanténu pro cestující bez očkování

Zpravodaj ČT na Slovensku přibližuje nová pravidla pro příjezd do země (zdroj: ČT24)

Neočkovaní cestující směřující na Slovensko musí od pátku po vstupu do země nastoupit do karantény. Bratislava ale v systému stanovila různé výjimky – povinná izolace se nevztahuje například na vybrané profese či cestující při tranzitu přes Slovensko a v přechodném období po dobu několika následujících týdnů ani na pendlery a lidi s jednou dávkou vakcíny. Motoristé mohou znovu využívat i menší hraniční přechody, dopravu na některých komplikovaly protesty.

Bratislava zpřísnila hraniční režim v souvislosti s šířením nakažlivější koronavirové varianty delta, která již byla potvrzena i na Slovensku. Hygienici v zemi potvrdili více než desítku případů nakažení tímto typem infekce.

Vláda se netají ani tím, že chce opatřením lidi přimět k očkování. Slovenská opozice  už podala podnět k ústavnímu soudu, vyhlášku totiž považuje za diskriminační. Omezuje podle ní svobodu pohybu neočkovaných a jejich právo na práci.

Dosud při cestování na Slovensko z České republiky a z dalších asi čtyř desítek zemí z takzvaného zeleného seznamu stačil test na koronavirus. Nově nezáleží na tom, ze které země cestující přijíždí, ale zda byl očkován proti covidu-19 nebo zda splňuje některou z výjimek z karantény.

Domácí izolace je stanovena na dobu čtrnácti dnů, zkrátit ji lze obdržením negativního výsledku PCR testu, přičemž test je možné podstoupit nejdříve pátý den karantény.

Pendleři zatím mají výjimku

Osobám starším dvanácti let nadále obecně zůstává povinnost elektronicky se registrovat nejpozději při vstupu na Slovensko. Plně očkovaným proti covidu-19 platí registrace půl roku.

Výjimky z pravidel platí pro pendlery. Do konce sprna jim stačí potvrzení od zaměstnavatele, že mají ve druhém státě zaměstnání. Jednou týdně si musí udělat PCR test. Od září mají výjimky padnout, do té doby mají pendleři čas se nechat naočkovat, přibližuje zpravodaj ČT na Slovensku Petr Obrovský.

Elektronický formulář nemusejí vyplnit cestující, kteří plánují pouze tranzit. V takovém případě ale musejí využít stanovené dopravní koridory a zastavit pouze kvůli čerpání pohonných hmot. Registrace se nevztahuje ani na členy posádek v nákladní, autobusové, vlakové či letecké dopravě, kteří také nemusejí do karantény.

Slovensko obnovuje provoz i přes menší hraniční přechody, jejichž uzavření na začátku tohoto týdne zkomplikovalo cestování i mezi Českem a Slovenskem. K obnovení provozu dojde poté, co vláda vyčlenila na pomoc policistům pracovníky finanční i vězeňské správy.

Protesty na hraničních přechodech

V pátek ráno slovenská policie upozornila na rozsáhlé kolony na dálničním hraničním přechodu Čunovo/Rajka na okraji Bratislavy. Tento přechod je součástí vyčleněného silničního koridoru pro tranzitní dopravu mezi Českem a Maďarskem.

Skupina nespokojených Slováků tam zablokovala dopravu směrem do hlavního města. Mnoho Slováků se totiž kvůli nižším cenám nemovitostí z metropole přestěhovalo do asi dvacet kilometrů vzdálené maďarské vesnice Rajka. Nová pravidla jim komplikují dojíždění za prací či do slovenských škol.

Podle mluvčí slovenského policejního prezidia byla zablokována doprava také na jiném hraničním přechodu s Maďarskem, a to v jihoslovenském Komárnu. Dopravu tam úřady přesměrovaly na nový hraniční přechod.

Protesty zhruba třiceti lidí komplikovaly také dopravu a příjezd k hraničnímu přechodu v Mostech u Jablunkova. Osobní auta policisté posílali na jiné přechody, kamiony a další nákladní vozy na místě čekaly do ukončení blokády ve čtrnáct hodin.