Pandemie ve světě: Indonésie se potýká s výrazným šířením covidu, aerolinky AirAsia přeruší provoz

Rusko, Indonésie i Austrálie se potýkají s velmi rychlým šířením covidu-19. V Austrálii zatím není jisté, zda v ohlášeném termínu skončí uzávěra města Sydney. Jisté naopak je, že končí lockdown v Queenslandu včetně jeho metropole Brisbane. Kvůli situaci v Indonésii oznámily aerolinky AirAsia, že na měsíc přeruší provoz.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

V australském státu Nový Jižní Wales přibylo za poslední den 35 lidí s nově potvrzenou nákazou covidem-19. Ačkoli je to ve srovnání s mnoha jinými státy velmi nízký údaj, na australské poměry je to denní „rekord“. Počty infikovaných rostou, i když je hlavní město Nového Jižní Walesu Sydney, které je s pěti miliony obyvatel největším městem celé Austrálie, uprostřed dvoutýdenní uzavěry.

„I když počet případů stoupá, je více lidí v izolaci, což je žádoucí,“ řekla premiérka státu Nový Jižní Wales Gladys Berejiklianová. Připustila, že ani nynější rekordní přírůstky nelze považovat za obrovské. „Ale víme, že příštích pár dní bude kritických,“ míní.

V noci z pátku na sobotu skončily již uzávěry ve státě Západní Austrálie, v odlehlém Severním území a v některých částech státu Queensland. Jeho premiérka Annastacia Palaszczuková potvrdila, že uzávěra končí i ve třetím nejlidnatějším australském městě Brisbane, přestože v Queenslandu stále přibývá nakažených.

Kritické období pro Indonésii

Dosud nejvyšší denní přírůstky hlásí i Indonésie, oproti Austrálii jsou ovšem o tři řády vyšší. Za poslední den se potvrdila nákaza 27 913 lidí, zároveň zemřelo 493 infikovaných. Ministr zodpovědný za reakci na pandemii Luhut Pandžajtan odhadl, že bude nových případů ještě přibývat deset dnů až dva týdny. „Tyto dva týdny jsou pro nás kritickým obdobím,“ uvedl.

Zejména na Jávě a Bali mají lidé zůstávat doma, nač dohlíží policie na více než čtyř stech kontrolních bodech.

Skupina AirAsia, která zastřešuje několik nízkonákladových aerolinek létajících z Indonésie či Malajsie, oznámila, že od 6. července na měsíc přeruší provoz, aby pomohla zpomalit šíření nákazy. Cestujícím doporučila, aby si zakoupené letenky přerezervovali, přeměnili na kredity nebo požádali o refundaci.

Rusko zaznamenalo za uplynulých 24 hodin 24 439 nových případů nákazy koronavirem a 697 úmrtí souvisejících s nemocí covid-19, což je dosavadní maximum. Dosud nejvyšší počet úmrtí na covid-19 hlásí země již pátý den po sobě.

Z více než 24 tisíc nakažených připadá 7446 na Moskvu. Počty nově infikovaných nejsou absolutně nejvyšší, jsou však nejvyšší od poloviny ledna, kdy Rusko začalo překonávat druhou vlnu pandemie.

V Rusku s přibližně 146 miliony obyvatel se od začátku pandemie nakazilo více než 5,58 milionu lidí, z nichž podle vládního štábu 137 262 nákaze podlehlo. Ruský statistický úřad vykazuje více než dvojnásobný počet obětí. Tento nesoulad vláda vysvětluje tím, že statistici do svých čísel zahrnují i oběti, u nichž se na nákazu přišlo až po smrti.

Kreml, který již uznal, že se nepodaří dosáhnout cíle v podobě 60 procent očkovaných Rusů do srpna, kvůli hrozbě zachování ekonomiky zatím odmítá celostátní uzávěru.

V Polsku k očkování přesvědčuje soutěž mezi obcemi

Zájem o očkování výrazně klesá v Polsku, a to s klesajícím věkem. Zatímco lidí nad 70 let se rozhodlo přijmout vakcínu bezmála 80 procent, šedesátníků už jen dvě třetiny a čtyřicátníků polovina. Nejmladších dospělých se naočkovalo nebo registrovalo jen 36 procent. V zemi se dosud podalo na 30 milionů dávek.

Proočkovanost se v Polsku výrazně liší regionálně. Nejlépe na tom jsou velká města a západ země. Hůře pak vojvodství na východě, nejmenší zájem o vakcínu mají lidé pod Tatrami. Podle sociologů může být důvodem i stanovisko biskupů, kteří varovali před vektorovými vakcínami. „Pro mnoho věřících je otázka, zda může jít o smrtelný nebo jiný hřích, velmi důležitou záležitostí,“ vysvětlil sociolog Radoslaw Markowski.

Polská vláda se nyní snaží přesvědčit k očkování co nejvíce lidí. Například kampaní pod heslem Cílová rovinka. Polské obce zase mohou soutěžit o nejvyšší proočkovanost, ty vítězné dostanou finanční odměny.

Události: V Polsku klesá zájem o očkování (zdroj: ČT24)

Na pětitýdenním maximu je počet nakažených také v japonské metropoli Tokiu. Za den přibylo 716 nakažených. Země uvažuje o prodloužení opatření proti nákaze, a to několik týdnů předtím, než v zemi začne olympiáda.

Pořadatelé již zakázali účast diváků ze zámoří a počet domácích snížili na deset tisíc nebo polovinu kapacity sportoviště. Zdravotničtí experti však považují za „nejméně riskantní“ variantu olympiádu bez diváků.

V současnosti jsou v Tokiu a sousedních prefekturách dílčí opatření vyhlášena do 11. července, ale úřady mohou opatření prodloužit o dva týdny či více kvůli poslednímu vývoji infekce.

Případ falešných covid pasů

Italská policie odhalila síť podvodníků, kteří přes mobilní aplikaci Telegram nabízeli falešné covid pasy s osvědčením o očkování proti covidu-19. V Itálii jsou známé jako Zelené pasy, podobně jako covid pasy z jiných zemí usnadňují cestování po Evropské unii a vesměs poskytují výjimku z nařízené karantény po příjezdu.

Podvodníci chtěli za falešné potvrzení 110 až 130 eur (asi 2900 až 3400 korun), avšak v kryptoměnách. Zájemců o ně byly podle italské policie tisíce. Certifikáty byly podle agentury ANSA doručeny také zájemcům mimo Itálii i EU, například do Velké Británie, Švýcarska a Spojených států.

Při vyšetřování, které koordinovala milánská prokuratura, policisté také odhalili nabídku falešných vakcín.