Útok na Kapitol bude vyšetřovat komise Sněmovny reprezentantů

Americká Sněmovna reprezentantů ovládaná demokraty schválila ustavení komise k vyšetření nepokojů v sídle Kongresu z 6. ledna. Informovala o tom agentura Reuters, podle které budou mít nad výborem kontrolu demokraté. Republikáni v Senátu snahy o ustavení podobného orgánu spravovaného oběma hlavními stranami v květnu zamítli.

Komise se bude zabývat skutečnostmi kolem nepokojů, které připravily o život pět lidí. Dav stoupenců tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa odmítajícího výsledek voleb vtrhl 6. ledna do budovy Kapitolu a narušil společnou schůzi Kongresu k podzimním volbám hlavy státu.

Vznik komise ve středu podpořili členové dolní komory Kongresu poměrem 222 ku 190, přičemž pro rezoluci hlasovali pouze dva republikáni.

Senát koncem května zablokoval vytvoření nezávislé komise, v níž by byli rovným dílem zastoupeni demokraté i republikáni. Více než dvě desítky republikánských kongresmanů při středečním hlasování zdůraznilo svůj odmítavý postoj tím, že se zúčastnilo Trumpova veřejného vystoupení na hranici s Mexikem.

Výbor povedou demokraté, kteří jmenují předsedu a osm ze 13 členů. Schválené usnesení jim současně dává možnost obsadit i zbylých pět křesel. Republikánští lídři před hlasováním doporučili členům své strany hlasovat proti, neboť podle nich komise bude prosazovat demokratickou agendu. Podle Reuters však dosud oficiálně nepotvrdili, že do ní své zástupce nepošlou.