USA a spojenci odstartovali vojenské cvičení v Černomoří. Rusko protestuje

Události: Cvičení v Černém moři (zdroj: ČT24)

V jihoukrajinském přístavním městě Oděsa během pondělka začalo vojenské cvičení. V černomořských vodách se ho vedle tamních ozbrojených sil účastní také americká 6. flotila a zástupci dalších tří desítek zemí. Ukrajinské válečné námořnictvo to podle agentury DPA oznámilo ve videopříspěvku ze zahajovací ceremonie, který zveřejnilo na Facebooku.

Podle informací armády Spojených států se do manévrů pod označením „Sea Breeze“ zapojí na pět tisíc vojáků, 32 lodí a čtyřicet letadel. Jedná se přitom o rekordní počet od počátku těchto každoročních cvičení v roce 1997.

Cvičení mají trvat do letošního 10. července. Rusko proti akci protestuje a vyzvalo Spojené státy jako spolupořadatele, aby od manévrů upustily. V černomořské oblasti kolem břehů Ukrajiny panuje napětí od roku 2014, kdy Rusko anektovalo a začalo okupovat ukrajinský poloostrov Krym.

Zvýšení tenze napomohl i incident z minulého týdne, kdy britský torpédoborec Defender proplul vodami u zmíněné oblasti. Rusko nicméně poloostrov označuje za součást svého území a Moskva v souvislosti s touto událostí do října uzavřela přístup do oblasti pro vojenská plavidla z jiných zemí.

Torpédoborec britského královského námořnictva zakotvený v černomořském přístavu v Oděse
Zdroj: SERGEY SMOLENTSEV/Reuters