Manžel Cichanouské stane před běloruským soudem. Režim mu přičítá organizování nepokojů

Běloruský soud se zabývá případem Sjarheje Cichanouského, manžela tamní opoziční lídryně Svjatlany. Místní úřady ho zatkly během loňského srpna před prezidentskými volbami, obviněn je přitom z organizování hromadných nepokojů. Soudní proces se koná v areálu věznice.

„Soud se odehrává za zavřenými dveřmi ve vazební věznici v Gomelu. Na proces nepustili dokonce ani nejbližší příbuzné, ale za to přivezli propagandisty ze státních médií',“ napsal na svém webu opoziční list Naša Niva.

Lídryně běloruské opozice Cichanouská pro změnu uvedla na Twitteru, že „neví, co má od procesu čekat, spravedlnost to ale rozhodně není“. Férový soudní proces se podle zahraničního zpravodaje ČT Lukáše Mathého očekávat nedá, vezme-li se v potaz už téměř roční tažení režimu tamního vůdce Alexandra Lukašenka proti opozici.

„Je pravděpodobné, že soudní řízení skončí odsouzením Sjarheje za všechna obvinění, která mu prokuratura klade. Viní ho z podněcování nepokojů a ze snahy o nedemokratické svržení běloruského režimu,“ řekl Mathé. V procesu navíc figurují i další postavy, jako například spolupracovníci rádia Svobodná Evropa v Bělorusku.

Úřady na obviněné vedou přes sto svazků

Všichni obvinění byli zatčeni před více než rokem a drženi v různých vyšetřovacích věznicích, než je převezli do Gomelu. Rozhlasová stanice Radio Svoboda upozornila, že spisy na obviněné čítají 110 až 140 svazků. Kromě Sjarheje Cichanouského stane před soudem i Mikalaj Statkevič, Ihar Losik, Uladzimir Cyhanovič, ale i Dzmitryj Papov a Arcjom Sakav.

Blízké styky mezi sebou udržovali jen Cichanouský, Papov a Sakav. Nejméně výhrad měli vyšetřovatelé ke Statkevičovi, který je obviněn „jen“ z organizace masových nepokojů. Statkevič ale na rozdíl od ostatních již byl dříve odsouzen, což z něj dělá „recidivistu“, poznamenala Naša Niva.

Sjarhej Cichanouský patří k vůdcům běloruské opozice s tím, že jeho manželka jeho místo převzala a opozice ji považuje za vítězku tamních prezidentských voleb.

„Jedná se o další z procesů proti běloruské opozici, kdy odsouzení odcházejí s vysokými tresty a poté tráví dlouhá léta v trestaneckých koloniích,“ uvedl Mathé.

Cichanouskému hrozí patnáctileté vězení

Voleb se chtěl místo své ženy původně zúčastnit Cichanouský, to mu bylo ale úřady zamítnuto a došlo k jeho zadržení. Od té doby je držen ve vazbě. Ve východoevropské zemi předtím působil jako podnikatel, nejvíce se ale do povědomí Bělorusů dostal díky svým videoblogům.

„Sjarhej Cichanouský jezdil po Bělorusku, mluvil s obyčejnými lidmi a přitom poukazoval na to, jak země doopravdy vypadá. Tím se proslavil a režim se ho proto obával,“ podotkl Mathé. U nynějšího soudu opozičnímu lídrovi přitom hrozí až patnáctileté vězení.

Kvůli zatčení a uvěznění Cichanouského nakonec kandidovala v prezidentských volbách loni v srpnu jeho manželka Svjatlana, kterou přívrženci opozice pokládají za skutečnou vítězku voleb místo Lukašenka. Následně ji úřady přiměly k odchodu do litevského exilu, zatímco v Bělorusku propukly do té doby nevídané masové protesty proti zfalšování voleb. Běloruský vůdce je později potlačil.