New York bude volit nového starostu. Demokratické primárky rozhodnou o favoritovi

V New Yorku během úterního večera skončily stranické primárky před listopadovou volbou starosty nejlidnatějšího amerického města. Budoucí kandidát Demokratické strany se vzhledem k její místní dominanci nejspíše stane i příštím starostou. V úřadu by měl po osmi letech nahradit Billa de Blasia, s ohledem na množství korespondenčních hlasů a nezaběhnutý volební systém se na jméno vítěze může čekat i týdny.

Na straně republikánů už bylo v noci jasno. S přehledem u nich zvítězil rozhlasový komentátor Curtis Sliwa, a porazil tak svého jediného soupeře Fernanda Matea, který podle neúplných výsledků získal necelých třicet procent hlasů. Republikánské primárky jsou v New Yorku však podružné. Drtivou většinu voličů zde totiž tvoří stoupenci Demokratické strany a její kandidát tak bude v listopadu jasným favoritem.

K této pozici je zatím nejblíže předseda nejlidnatějšího městského obvodu Brooklyn Eric Adams, který v průběžných výsledcích vedl s 31,7 procenty. Bývalý policista se v noci prohlásil za vítěze, přestože ještě nezačalo sčítání korespondenčních hlasů a přerozdělování voličů od slabších kandidátů podle nově nasazeného volebního systému.

„Budu vaším starostou. Chci, abyste zase začali věřit. Pojďme našemu městu vrátit lesk,“ prohlásil podle listu The New York Times (NYT) v přibližně čtyřicetiminutovém večerním projevu.

Na výsledky se bude patrně čekat týdny

Oficiální výsledky demokratických primárek ale možná budou známé až kolem poloviny následujícího měsíce. Volební komise demokratů začne sčítat korespondenční hlasy teprve 6. července a bez jejich započtení budou výsledky patrně neprůkazné. Jen do pondělí dorazilo komisi 87 tisíc korespondenčních hlasů a počítat se mohou i ty, které dorazí do konce příštího pracovního týdne. Podle agentury AP by poštovní hlasy mohly tvořit až pětinu celkového počtu.

O pozici demokratického kandidáta na starostu se ucházelo celkem třináct lidí. Po vyhlášení prvních výsledků založených na lístcích odevzdaných v hlasovacích místnostech byla na druhém místě se ziskem 22,3 procenta hlavní progresivní kandidátka Maya Wileyová. Za ní je s necelými dvaceti procenty někdejší šéfka newyorského úřadu dohlížejícího na svoz odpadu Kathryn Garciaová. Čtvrtý v pořadí je Andrew Yang, ten se v posledním volebním cyklu ucházel i o demokratickou nominaci na prezidenta.

Hlasování demokratů je ostře sledované nejen proto, že nemělo jasného favorita, ale i kvůli premiéře volebního systému s možností podpořit několik kandidátů. Účastníci mohli místo odevzdání hlasu jedinému z nich na volebním lístku seřadit podle svých preferencí až pět uchazečů. Pakliže by někdo z kandidátů obdržel přes padesát procent „prvních hlasů“, stal by se vítězem jako v klasických volbách a další hlasy by do hry nevstupovaly.

Příští starosta bude řešit problémy u policie i nedostupnost bydlení

V opačném případě začne přepočítávání podle žebříčků na hlasovacích lístcích. To probíhá po kolech, přičemž před každým z nich vypadává kandidát s nejnižším ziskem, načež se voliči, kteří jej měli na prvním místě, přerozdělí mezi ostatní kandidáty podle další nejsilnější preference. NYT uvádí, že první výsledky tohoto přepočítávání se očekávají nejdříve příští týden.

V kampani převládala hospodářská témata, společně s debatami o nárůstu kriminality a nejrůznějších reformách policie. Agentura Reuters předesílá, že příští newyorský starosta bude postaven před řadu složitých výzev včetně ekonomických nerovností, problémů u policie či nedostatku dostupného bydlení ve městě s více než osmi miliony obyvatel.