Rusko omezuje dovoz krmiv a krmných přísad z Česka

Ruská Federální veterinární a fytosanitární služba Rosselchoznadzor zakázala dovoz krmiv a přísad do krmiv z České republiky, oznámila agentura TASS. Samotný úřad ve svém prohlášení informuje o dočasném omezení dovozu těchto produktů od 21. června. České ministerstvo zemědělství v reakci uvedlo, že se tuzemská krmiva vyrábějí v souladu s předpisy Evropské unie a jsou bezpečná.

„Toto rozhodnutí úřad učinil na základě neuspokojivých výsledků inspekce českých podniků, které mají oprávnění dodávat krmiva a doplňkové látky do Ruska,“ uvedl Rosselchoznadzor.

Rosselchoznadzor ve své zprávě doplňuje, že kontroly se zaměřovaly na potvrzení záruk, ke kterým se zavázala česká Státní veterinární správa, aby relevantní podniky splňovaly požadavky Eurasijské ekonomické unie.

„Výsledky společné práce Rosselchoznadzoru a veterinární a potravinářské služby Běloruské republiky ukázaly, že příslušný orgán České republiky neprovádí systematické kontroly podniků, které vyvážejí krmiva a přísady do krmiv do Eurasijské ekonomické unie, a také vyráběná produkce nesplňuje požadavky Eurasijské ekonomické unie,“ píše dále úřad.

Češi podle ruské veterinární a fytosanitární služby rovněž mimo jiné „neprovádějí plnohodnotné vyšetřování odhalených nesrovnalostí“ a rusko-běloruská inspekce shledala v podnicích, které posuzovala, „řadu porušení“. Úřad své rozhodnutí přezkoumá poté, co mu česká strana poskytne požadované záznamy a vyjádří se k „odhaleným problémům“.

Českou stranu zákaz nepřekvapil

Česká Státní veterinární správa (SVS) v reakci upozornila, že způsob i příprava inspekce českých výrobců krmiv z ruské strany naznačovaly, že nelze čekat pozitivní výsledek. „Již během inspekce byl zřejmý odlišný pohled ruské strany na to, jak by měl fungovat dozor státních orgánů v této oblasti. Zatímco legislativa EU ukládá odpovědnost za nezávadnost krmiv primárně výrobcům, Ruská federace zřejmě předpokládá, že hlavní odpovědnost ponesou dozorové orgány,“ řekl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

O problematice budou podle něj příští středu jednat zástupci Evropské komise, Rady EU a zástupci členských států v rámci takzvané postupimské skupiny.

Celkem vyvezli čeští výrobci v loňském roce krmiva za 20,5 miliardy korun, z toho do Ruska 23 428 tun krmiv v hodnotě 1,15 miliardy korun.

Podle Agrární komory ČR se opatření dotkne především větších českých výrobců nebo nadnárodních firem na výrobu krmiv, které v Česku působí. „U menších českých výrobců je vývoz do Ruska spíše okrajovou záležitostí. Lze obecně říci, že pro české společnosti je obchodování s Ruskem, a tedy mnohem silnějším partnerem, zatíženo byrokracií a v některých případech znamená větší nejistotu než u jiných zemí,“ uvedla mluvčí komory Barbora Pánková.

Firma Vafo Praha, největší český výrobce prémiových krmiv pro psy, kočky a další drobná domácí zvířata, zákaz předjímala. Ruský trh se na firemním obratu podílí asi ze sedmi procent, uvedl majitel Pavel Bouška.

Rusko zakázalo dovoz krmiv i z jiných států

Agentura TASS minulý týden s odvoláním na šéfa Rosselchoznadzoru Sergeje Dankverta napsala, že by úřad mohl zakázat dovoz krmiv pro zvířata z Česka kvůli porušení pravidel registrace geneticky modifikovaných organismů (GMO). V současném prohlášení však ruská veterinární a fytosanitární služba GMO nezmiňuje. Dankvert tehdy agentuře rovněž sdělil, že jeho úřad nyní kontroluje výrobu krmiv v celé Evropě.

Rosselchoznadzor už dříve zakázal dovoz krmiv a přísad do nich z Estonska, Litvy, Spojených států, Německa, Nizozemska a Španělska, píše nyní agentura TASS.