Česko nestáhne žalobu na Polsko kvůli Dolu Turów, prohlásil Babiš

Česko nestáhne žalobu na Polsko, kterou podala k Soudnímu dvoru EU kvůli rozšíření uhelného Dolu Turów, řekl v Bruselu premiér Andrej Babiš. Polsko podle něj poprvé uznalo české námitky a chce dohodu. Podle libereckého hejtmana Martina Půty lze žalobu stáhnout až po podpisu mezistátní smlouvy s jasně garantovanými kroky. Polský premiér Mateusz Morawiecki přitom po pondělním jednání s Babišem podle agentury PAP prohlásil, že Česko žalobu stáhne.

Unijní soud minulý týden v pátek nařídil, aby Polsko těžbu v Dole Turów okamžitě zastavilo, a to až do doby, než se o sporu rozhodne. Morawiecki v pondělí řekl, že se Polsko verdiktu nepodřídí.

„Žádnou žalobu stahovat nebudeme… Nic takového nebude, to vylučuji,“ prohlásil Babiš. Na tahu je nyní podle něj polská strana, aby navrhla možné řešení. Obě země by mohly uzavřít případnou mezivládní dohodu, ve hře jsou i finanční kompenzace, uvedl premiér. Česko ale ani v rámci možných jednání nebude žalobu stahovat, dodal.

Polský hnědouhelný Důl Turów
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org/Těžební unie

Žalobu může Česko podle libereckého hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) stáhnout až po podpisu mezistátní smlouvy s jasně garantovanými kroky. Na základě informací, které má, čeká, že první koncept by měla dostat česká vláda příští týden.

„České ministerstvo životního prostředí připraví návrh dohody, bude ho komunikovat s polskou stranou a my ho dostaneme také k nahlédnutí,“ řekl Půta novinářům v polské Bogatynii, kde se nachází důl.

Polsko tvrdí, že Česko žalobu stáhne

Morawiecki po jednání s Babišem v Bruselu tvrdil, že dohoda je blízko. „Ve výsledku této dohody ČR souhlasila, že stáhne žalobu podanou k Soudnímu dvoru EU. Tato dohoda počítá především s dlouhodobými projekty s účastí polské strany ve výši do 45 milionů eur (asi 1,1 miliardy korun), se spolufinancováním těchto projektů polskou stranou,“ řekl polský premiér podle agentury PAP. 

Mluvčí polské vlády na Twitteru uvedl, že žaloba bude stažena po podpisu dohody. Babiš ale prohlásil, že Česko neplánuje žalobu stahovat vůbec. Český premiér uvedl, že nic ohledně dohody polskému kolegovi v Bruselu nesliboval, pouze vyslechl jeho argumenty a dál se s ním o tématu nechtěl bavit. 

Podle Babiše je pozitivní, že Varšava poprvé od roku 2016, kdy Česko vzneslo námitky proti vlivu hnědouhelného Dolu Turów na životní prostředí, vůbec souhlasila s převzetím části nákladů. „Je to o vodě pro naše občany, kdy my musíme investovat velké částky, aby byla pro naše lidi dostupná. Konečně to polská strana akceptuje,“ řekl Babiš. Návrh k jednání expertů podle něj obsahuje i konkrétní datum, kdy by mohl důl ukončit činnost.

Morawiecki: Strany se dohodly na komisi

Morawiecki upřesnil, že peníze na spolufinancování půjdou ze státního rozpočtu, od samospráv a také od společnosti PGE, která je vlastníkem Dolu Turów a blízké elektrárny. Obě strany se podle polského premiéra dohodly také na vytvoření komise expertů, která bude zkoumat vliv těžby na životní prostředí. PGE dokončí investice, které mají zabránit mizení vody a pronikání prachu na českou stranu.

„Důl a elektrárna dnes pracují a budou pracovat, ale záleží nám také na tom, abychom tento spor s Českou republikou smírně dovedli do zdárného konce,“ zdůraznil Morawiecki.

Člen polské vlády Artur Soboń, který se jednání zúčastnil, v polském rozhlase upozornil, že až po podpisu smlouvy bude možné hovořit o tom, že se obě strany dohodly. „Jednání jsme včera (v pondělí) uzavřeli tím, že směřujeme k bilaterální smlouvě. Tuto mezivládní dohodu v příštích dnech připraví česká strana a návrh dohody předloží polské straně. Až po jejím podpisu bude možné říct, že jsme se dohodli,“ řekl podle televize TVN 24. Dodal, že se podařilo stanovit zaměření a rámec dohody, kterou připraví česká strana.

České úřady se na unijní soud v únoru obrátily s žalobou proti rozšiřování dolu, které podle nich mimo jiné ohrožuje kvalitu pitné vody pro obyvatele Libereckého kraje. Polsko podle české strany porušuje unijní právo tím, že umožnilo pokračování těžby bez posouzení jejího vlivu na životní prostředí. Varšava to odmítá a nedávno schválila prodloužení provozu dolu až do roku 2044.

Polští aktivisté chystají protest

Polská organizace Ruce pryč od Turówa chystá kvůli soudnímu rozhodnutí na úterní odpoledne blokádu silnice na česko-polském hraničním přechodu Hrádek nad Nisou – Kopačov. Aktivisté chtějí demonstrovat od 14:15 co nejdéle, nejméně do 18 hodin.

„Po absurdním rozhodnutí o této otázce na návrh Čechů se znovu sejdeme na kruhovém objezdu v Kopaczowě (Kopačově), abychom zablokovali vstup do Polska a vyjádřili tak nesouhlas s nespravedlivým, neférovým a škodlivým rozhodnutím uzavřít náš důl,“ uvedli organizátoři.

Podobný protest se na výzvu organizace Ruce pryč od Turówa uskutečnil u hranic 22. března. Desítky polských aut tehdy projížděly nepřetržitě dvě hodiny mezi kruhovými objezdy na polské straně. Bránily tím ve vjezdu na polskou silnici 332, jež navazuje na českou I/35, kterou k cestě do Polska a sousedního Německa využívají stovky řidičů, zejména kamionů. Řidiče osobních aut tehdy policisté posílali na blízký starý přechod, kamiony tudy ale nemohou, a tak se před hranicí v Česku vytvořila kolona.