Irské zdravotnictví se stalo terčem kyberútoku. Úřady vypnuly informační systémy

Počítačový systém irského zdravotnictví zasáhl kybernetický útok. Všechny informační systémy byly vypnuty z důvodu ochrany před vyděračským softwarem, ale program očkování proti covidu-19 to neovlivnilo, uvedl provozovatel služeb. Podle vlády za napadením stojí mezinárodní gang a jde nejspíš o dosud nejvážnější kybernetický útok na irský stát.

Šéf irské zdravotní služby (HSE) Paul Reid řekl, že odstavení systému má fungovat jako preventivní opatření s cílem ochránit co největší množství informací. „Je to velmi sofistikovaný útok, není běžný. Má dopad na všechny naše národní a lokální systémy, které byly zapojeny do všech našich služeb. Očkovací program naštěstí pokračuje. Je to oddělený systém,“ řekl veřejnoprávní televizi RTÉ. 

Útok podle Reida postihl převážně informace uložené na centrálních serverech, a ne nemocniční zařízení, lékárny nebo lékařské ambulance.

„Máme co do činění s kyberzločineckými gangy, kterým jde o peníze. Pokoušejí se zakódovat a uzamknout naše data a pak nám je nabídnout zpátky za výkupné,“ uvedl Ossian Smyth, náměstek vlády zodpovědný za informační systémy. „Dali jsme jasně na srozuměnou, že žádné výkupné platit nebudeme,“ podotkl irský premiér Micheál Martin.

Ministr zdravotnictví Stephen Donnelly připustil, že kyberútok má vážný dopad na provozuschopnost zdravotních a sociálních služeb. „Potíže mohou pokračovat během víkendu a bohužel i příští týden,“ dodal vicepremiér Leo Varadkar.

Zdravotníci se nemohou dostat k údajům o objednaných pacientech

Odstávka systému znamená problémy zejména pro pacienty objednané na vyšetření a výkony, protože k jejich jménům se nyní zdravotníci nemohou dostat.

Chaos zavládl na radiologických odděleních či v oblasti radiační onkologie, nefunguje ani systém objednávek na odděleních gynekologie a porodnictví. V Dublinu jedna porodnice zrušila všechna ambulantní ošetření, netýká se to ale žen těhotných 36 týdnů a více nebo žen vyžadujících naléhavou péči.

Vyděračský program, který si uživatel nechtěně stáhne třeba kliknutím na zdánlivě neškodný link v e-mailu, zablokuje přístup k systému a za odblokování požaduje výkupné. Takový útok se liší od krádeží dat a jiných hackerských útoků.